Hoće li se u Srbiji graditi kuće od konoplje

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Dok čekaju usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa pravilima Ujedinjenih nacija, po kojima je kanabis skinut sa liste opojnih droga, u Nacionalnom udruženju konopljara imaju pune ruke posla. Pripremaju sirovinu za izradu eko, umesto pet ambalaže. U planu je i da svake godine po jednu staru kuću zamene “zelenom” – od konoplje

Tkanina, lekovi, kozmetika, papir, pa zašto ne i kuća od konoplje.

– Mi smo kuću od nekih 260 metara kvadratnih za osam, devet dana uspeli da dignemo komplet pod krov. Ova frakcija je naš proizvod, koristi se za malterisanje, ovako sitne frakcije retko gde ima – objašnjava Slobodan Stojanović iz Nacionalnog udruženja konopljara Srbije.

Finim izdvajanjem vlakna od stabljike dobijaju se različite frakcije materijala. Za sto kvadrata koji “dišu”, a odolevaju vetru jačine 450 kilometara na sat i osmom stepenu Rihterove skale, treba posejati, kažu, oko šest hektara konoplje.

– To ne mora da bude primenjeno u ruralnim sredinama, naprotiv može i u gradu. Čak neke frakcije za malteraciju koje imamo totalno su primenjive i za konvencionalnu gradnju – za giter blok ili ciglu, ako imate neomalterisanu i hoćete da uradite izolaciju – daleko je bolje od stiropora – ističe Igor Bogdanović iz Nacionalnog udruženja konopljara Srbije.

– Konoplja na jedan hektar daje biomase koliko pet hektara šume. Ona u svojoj vegetaciji isto tako pet puta više upija ugljen-dioksida. Ako uzememo oko gradova koji su zagađeni smogom, zasejemo njive sa konopljom, vrlo brzo ćemo se rešiti smoga – dodaje Stojanović.

U Fukušimi je sejana da očisti zemljište od teških metala. U Srbiji je sredinom prošlog veka bila neizostavni deo setve. Godine 2013. sejao je jedan, a prošle godine 50 ratara na oko 600 hektara.

– Podnosilac zahteva je dužan da se izjasni pre svega o svrsi gajenja konoplje, površinama i sorti koju planira da gaji i mora da podnese zahtev do 30. aprila – navodi Vlade Đoković iz Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede.

Potražnja za takozvanom super hranom, u koju spadaju prerađevine od konoplje, raste. Ne zaostaje ni semenska proizvodnja.

– Sorte i ‘helena’ i ‘marina’ su na svetskoj i na evropskoj sortnoj listi. Seme izvozimo od Kanade do Urugvaja. U SAD je sad zastoj zbog kovida, ali verujem da će to ponovo ići – ističe Vladimir Sikora sa Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

S obzirom da svedočimo vremenu u kome ekologija kapitalizmu uzvraca udarac, nije isključeno da ponovo vozimo “forda” i nosimo “levis”, ali od konoplje.

Agroinfo.rs/rts

Hoće li se u Srbiji graditi kuće od konoplje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najnovije tehonolgije već se uveliko primenjuju i u graditeljstvu. Nije novost da su već osmišljenje i kuće na rasklapanje.

U pojedinim selima Srbije ima kuća koje koštaju do 5.000 evra. Imaju 70 kvadrata i okućnicu 2,64 ara. Oni koji kreću u novi život pitaju se kako da dobiju sličan krov nad glavom? Kako možete da dobijete sličnu?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdalo je ukupno 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje u 2021. godini.

Dragomir je o agraru znao samo ono što je čuo na pijaci. Počeo je tako što je kupio skromnu kućicu koju je posle dograđivao, napravio je i kupatilo.

Pauci su krenuli sa svojim aktivnostima. Skoro svi pauci koriste otrov da bi paralisali ili ubili žrtvu, ali i da bi se odbranili. Ujedi određenih vrsta mogu da izazovu jake alergijske reakcije, pogotovo kod dece.

U nedavno donesenom Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje detaljno je opisano koja se sva pravila moraju ispuniti za ovu proizvodnju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета