Horgoš polako postaje najtraženije selo za kupovinu kuća

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Od početka godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca.

Ministarstvo za brigu o selu odobrilo je danas dodelu sredstava za kupovinu 151 kuće na selu, a resorni ministar Milan Krkobabić naveo je da ga naročito raduje činjenica što se sve veći broj porodica sele iz grada u selo.

- Upečatljivi su evo primeri mladih, visoko obrazovanih ljudi koji iz Beograda odlaze u Rujevac kod Ljubovije ili u Lok kod Titela - rekao je Krkobabić na sednici Komisije tog ministarstva

Zahvaljujući ovom programu Ministarstva za brigu o selu, samo od početka ove godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca, saopštilo je resorno ministarstvo.

Agroekonomista Milan Prostran rekao je da su sve sumnje u vezi sa ovim programom otklonjene, da je on spasonosan za ruralni deo Srbije i da bi trebalo da postoji još barem deceniju.

- Tada bi bez dileme, trenutna slika sela bila promenjena

Rektor Beogradskog univerziteta i predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta Vladan Đokić rekao je da je to značajan program koji daje vidljive rezultate u očuvanju i razvoju sela.

Dodao je da je na današnjoj sednici razmatrano više od 150 prijava i da je doneta odluka o dodeli sredstava za kupovinu 151 kuće na selu.

- Želim da apelujem na sve zainteresovane da se prijave, ali i na Ministarstvo i Vladu Srbije da ovaj program nastavi, s obzirom na njegovu važnost za našu državu", rekao je Đokić.

Najtraženiji Horgoš, najviše odobrenih prijava Odžaci
Kako se navodi, među najtraženijim selima je Horgoš, gde je Komisija odobrila osam zahteva.

Najviše odobrenih prijava imaju Odžaci, gde će se rasporediti 17 novih vlasnika, a odmah za njom je Kanjiža sa 16 kuća, koja je i u prethodnoj ovogodišnjoj komisiji već dobila 17 novih vlasnika.

Najmanja kuća ima samo 23 kvadrata
Najjeftinija nekretnina koštala je 540.608 dinara, a nalazi se u selu Miliva kod Despotovca.

Najmanja kuća od 23 kvadrata biće useljena u Grgurevcima kod Sremske Mitrovice, u kojoj će sa okućnicom od 1,07 hektara živeti supružnici u Vladimircima.

Kako su i članovi Komisije potvrdili, od kako je program pokrenut, prosečno svakog dana stigne 10 do 15 zahteva za kupovinu kuća na selu.

Podseća se da se novac dodeljuje po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2023. godine.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

Horgoš polako postaje najtraženije selo za kupovinu kuća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

U nekom selu živeli su čovek i žena, čovek na njivi, a žena radila u kući. Čovek bi odmah, čim bi dan osvanuo, uhvatio volove i otišao u polje orati, a žena bi ostala kod kuće radeći, te bi mu uvek donela ručak na njivu.

Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Opalo lišće ispod drveća je vredan biološki materijal za pravljenje komposta. Ako je zaraženo, napraviće više štete nego koristi i treba ga ukloniti.

Život jedne prosečne sredovečne žene koja nije u stalnom radnom odnosu u nekoj firmi, već samo domaćica u Srbiji. Znate li šta to znači? Ne, ne znaju svi! Znaju samo one žene koje tako žive!!

Prema podacima, broj poljoprivrednih gazdinstava se od 2012. godine do današnjih dana smanjio za 62.000.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета