Pravila za zakupce njiva: Šta se menja u novim uslovima

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje izradu predloga izjave o obrađivanju zemljišta, čije će usvajanje i primena sačekati formiranje nove vlade. Ovo će omogućiti dalje procedure, uključujući i izmene i dopune zakona.

Na nedavnom sastanku s premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je da će vlasnici parcela, na kojima poljoprivrednici obrađuju zemljište, biti obavezni potpisati ugovor s poljoprivrednicima kako bi se smanjile mogućnosti zloupotreba.

Ministarstvo poljoprivrede je u vezi s tim usvojilo novi pravilnik i tekst izjave o zakupu zemljišta.

Ovo rešenje došlo je nakon pritužbi sedam udruženja poljoprivrednika koji su imali problema s upisom zakupljenih parcela u e-agrar. Vlasnici nisu zaključili ugovore s njima, te su se pokrenula pitanja potpisivanja i overe ugovora s zakupodavcima, naročito nakon najave da vlasnici zemlje neće moći koristiti subvencije od 2024. ako ne obrađuju zemljište, već ga daju u zakup.

Takođe, najavljeno je oštrije kontrole u vezi s subvencijama, kako bi se sprečilo dobijanje istih od strane onih koji se ne bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Neki poljoprivredni entuzijasti, međutim, nisu zadovoljni zahtevom da se ugovori overavaju kod javnih beležnika, što do sada nije bilo obavezno.

Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, ističe važnost obrađivanja zemljišta. Dok podržava postojanje ugovora i nadzor Ministarstva, izražava zabrinutost zbog dodatnog koraka u overi ugovora kod javnih beležnika, što može otežati proces i odbiti neke poljoprivrednike. 

Prema njegovim rečima, praćenje efekata ulaganja je nužno jer država u pojedinim sektorima daje veliki novac za podsticaje, a efekti se ne primete, posebno kada se posmatra s aspekta stočarstva. U nekim krajevima Srbije, posebno u centralnom delu, problem bi mogao da bude i to što ima dosta nerešenih imovinskih pitanja kada je reč o zemljištu, a nisu završene ni ostavine…

– Smatramo da je dobro napraviti red jer nije korektno ni prema poljoprivrednicima koji imaju potrebne ugovore, rade pošteno i plaćaju sve dažbine. U svakom slučaju poljoprivreda bez subvencija teško može da funkcioniše, a analize i kontrole su jako važne kada se novac ulaže u agrar – rekao je Nikola Mihailović.

Pravila za zakupce njiva: Šta se menja u novim uslovima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković začudila se kad su poslanici opozicije u raspravi o Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godine izneli tvrdnju da država poljoprivrednicima duguje 250 miliona evra na ime neisplaćenih subvencija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета