Pored izdvojenih subvencija, najavljena još dva konkursa za poljoprivrednike

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pored izdvajanja za subvencije za poljoprivredu, ove godine biće još dva konkursa za poljoprivrednike, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

– Jedan će biti posebni izdašan, 60 miliona evra, za nabavku fizičke imovine gazdinstava – oprema, objekti, mehanizacija, sve što može da služi onima koji su mali i žele da postanu srednje veličine, a srednji da se osnaže – rekao je Nedimović.

On je dodao da je za poljoprivredu bio i konkurs i iz Svetske banke i srpske vlade.

Komentarišući žalbe pojedinih proizvođača da im još nisu isplaćene subvencije, ministar navodi da je 99 odsto isplaćeno.

– Gde imamo dopunu dokumentacije, moramo da iskontrolišemo. Kad bude ispravan tiket, tad možda može da se dobije i loto – rekao je ministar.

Nedimović je ukazao da je problem sa prehrambenom industrijom bila korona, pošto je tražnja bila mnogo manja.

– Tek sad očekujem da „eksplodira“. Naročito sektor mleka i mesa. Očekujem da ce to ići dobro – rekao je on.

Istakao je da je prošle godine rast poljoprivrede bio pet odsto i da treba da se potrudimo da očuvamo taj rast.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Pored izdvojenih subvencija, najavljena još dva konkursa za poljoprivrednike

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета