Protesti poljoprivrednika u Srbiji se obustavljaju dok ne prođu izbori

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata izjavio je da je ovo udruženje donelo odluku da obustavi proteste zbog neispunjenih zahteva Vlade Srbije do okončanja izbora.

Kleut je za medije rekao da je odluka doneta u konsultaciji sa drugim udruženjima u Srbiji koja nisu zadovoljna ponudom države da im jednokratno pomogne isplatom uvećanih subvencija po hektaru sa 4.000 na 8.000 dinara.

- Jako smo nezadovoljni, ali ćemo obustaviti proteste dok se ne završe izbori i sa zahtevima ćemo izaći pred novu Vladu Srbije - rekao je Kleut.

On je pozvao poljoprivrednike da izađu na izbore i glasaju “imajući u vidu svoju sudbinu”.

Poljoprivrednici su tražili isplatu subvencija od 200 evra po hektaru, ukidanje akcize na gorivio kako bi se smanjila njegova cena, isplatu zaostalih dugova po osnovu sadašnjih subvencija i kontrolu uvoza mleka u prahu i mesa.

Kleut je rekao da ponuda države o jednokratnoj pomoći od 4.000 dinara po hektaru ne bi stabilizovala proizvodnju ni u ovoj godini, a još manje bi uticala da se ona održi u istom obimu narednih godina.

Dodao je da je 100 kilograma mineralnog đubriva prošle godine koštalo 4.000 dinara, a da sada za duplo veći iznos može da se kupi samo 65 kilograma, što pokazuje koliko su porasli troškovi u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Od pet zahteva Vladi Srbije ponuđeno je samo ispunjenje jednog, jednokratno povećanje subvencija, a to nije rešenje već tražimo sistemsko uređenje te finansijske podrške. Za zahtev o isplati dugova po osnovu neisplaćenih subvencija dobili smo samo obećanje da će biti isplaćene sredinom marta - rekao je Kleut.

Istakao je da je netačna tvrdnja ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da se ne uvozi mleko u prahu jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da su uvezene ogromne količine, a slična je situacija i sa uvozom mesa.

Kleut je rekao da su poljoprivrednici izuzetno nezadovoljni i činjenicom da je odbijen i zahtev za ukidanjem akcize na gorivo kako bi moglo da pojeftini, čime bi se smanjili i troškovi poljoprivredne proizvodnje.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Protesti poljoprivrednika u Srbiji se obustavljaju dok ne prođu izbori

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета