Stočari nezadovoljni subvencijama za otkup tovne junadi

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Stočari u Srbiji nezadovoljni su načinom na koji će država subvencionisati interventni otkup tovne junadi, a udruženje Agroprofit će ponovo tražiti da se usvoji njihov predlog i da dobiju po 20.000 dinara po grlu, rekao je juče predsednik te asocijacije Čedomir Keco

”Udruženje je predlagalo da se proizvođačima dodeli subvencija od 20.000 dinara po grlu, a Ministarstvo poljoprivrede je napravilo model po kojem otkupljivači koji su kupili tovnu junad i platili 252 dinara po kilogramu žive vage, mogu da dobiju subvenciju od 26 din/kg“, rekao je Keco.

Dodao je da otkupljivači nemaju nikakav motiv da kilogram tovne junadi plate 252 dinara, odnosno 2,10 do 2,15 evra po kilogramu žive vage, a zatim traže od države subvenciju od 26 din/kg jer na tržištu mogu da kupe po 1,30 evra po kilogramu ili za oko 150 dinara.

Država je prošle nedelje izmenila Uredbu o programu finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz ”otkup tržišnih viškova tovne junadi u otežanim uslovima usled pandemije KOVID-19“ kojom je predviđeno ukupno 236 miliona dinara za subvencije. Finansijsku podršku od 26 din/kg će, prema toj uredbi, dobijati otkupljivači koji kilogram žive vage junadi, minimalne težine 500 kilograma, plate 252 dinara.

Keco je rekao da je država koja je pogrešila u načinu raspodele podrške, uz to i spora jer je proteklo mesec dana od kada je Agroprofit alarmirao da se tovna junad prodaje u bescenje. ”Predložili smo da se, pored postojeće subvencije od 15.000 dinara po grlu, proizvođačima dodeli još 20.000 dinara po grlu, bilo da junad idu u preradu ili izvoz, ali to nije prihvaćeno“, rekao je Keco.

Kako je rekao, prekupci po Srbiji kupuju junad po 1,30 evra po kilogramu žive vage i to bez ikakvih papira i izvoze u Albaniju gde ih prodaju po 2,10 evra po kilogramu.

”Jedna izraelska firma je zainteresovana da u Srbiji kupi 5.000 junadi, ali nema nameru da kilogram plati 252 dinara da bi od države dobila subvenciju od 26 din/kg, jer junad može da kupi jeftinije“, rekao je Keco.

Uredba ima i niz drugih ograničenja, kakvo je da se subvencija može dati registrovanim gazdinstvima, za najviše 100 junadi preduzetnicima ili za 500 privrednim subjektima koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Predviđeno je i da mora da protekne najmanje 120 dana od registracije junadi do isporuke, a otkupljivač da bi dobio subvenciju mora da pribavi i niz dokumenta da bi dokazao da je otkupio june po traženoj ceni.

Izvor:agronews.rs

Stočari nezadovoljni subvencijama za otkup tovne junadi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета