Uskoro avansno plaćanje do 50 odsto IPARD podsticaja

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Evropska komisija, izmenama Sektorskog sporazuma, omogućila je zemljama korisnicama IPARD fonda avansno plaćanje podsticaja.

To se u Republici Srbiji može očekivati nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i podzakonskih akata, objavljeno je u najnovijem broju publikacije „IPARD na dlanu“.
Stupanjem na snagu izmena i dopuna Sektorskog sporazuma između Vlade RS i EK korisnicima IPARD podsticaja omogućeno je avansno plaćanje u iznosu do 50%, što je iniciralo početak rada na izradi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Uvođenje avansnog plaćanja u iznosu do 50% od odobrene vrednosti podsticaja obezbediće IPARD korisnicima značajan iznos finansijskih sredstava za realizaciju odobrene investicije. Osim toga, primena avansnog plaćanja uticaće povoljno na bolju apsorpciju finansijskog doprinosa EU i smanjiće rizik od povraćaja sredstava Evropskoj uniji.

Avansno plaćanje omogućiće korisnicima IPARD podsticaja da po odobravanju projekta, uz dostavljanje bankarske garancije, mogu da dobiju podršku do 50% od iznosa definisanog i odobrenog Rešenjem o odobrenju projekta.

Pored navedenog, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju odnosiće se i na obaveznu dokumentaciju prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje, bliže definisanje IACS i LPIS sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, definisanje IPARD mere Tehnička pomoć i LEADER mere u sklopu IPARD programa.

Izvor:agrosmart.net

Uskoro avansno plaćanje do 50 odsto IPARD podsticaja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće ove godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavila je Bodovnu listu zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje u Sedmom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora.

Za obnavljanje seoske infrastrukture u Srbiji biće izdvojeno skoro 70 miliona evra, a sve u okviru IPARD fondova, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je danas javni poziv za nabavku novog traktora u okviru IPARD programa. Reč je o sedmom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Ministarstvo poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede usvojilo je pravilnike o izmenama i dopunama IPARD pravilnika.

U okviru Mere 7 IPARD programa - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, Uprava za agrarna plaćanja je objavila rang listu zahteva za odobrenje projekata za seoski turizam u drugom IPARD javnom pozivu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета