Breberina,šumska otrovna zaštićena biljka

Foto:Wikipedia.com

Foto:Wikipedia.com

Breberina (šumarica, otrov-sasa), Anemone nemorosa zaštićena je biljna vrsta samo u Vojvodini gde je retka biljka. Česta je u šumama hrasta, jasena, graba i bukve kao što se redovno javlja i u četinarskim šumama.

Pripada familiji ljutića (Ranunculaceae). Otrovna je jer u listovima i cvetovima sadrži jedinjenje anemonol. Anemonol se nalazi samo u svežim bljnim delovima, dok se sušenjem razgraduje.Biljka je veoma otrovna i treba biti oprezan u kontaktu s njom. Izaziva smetnje na centralnom nervnom sistemu.

 Stabljika uspravna, gola ili retko dlakava, do 30 cm visoka. Listovi trodelni, režnjeviti, obodom nepravilno testerasti; prizemni na dugoj peteljci, a gornji (listovi ovoja) na kraćim, i stoje u pršljenu od po 3 lista. Cvetovi pojedinačni, na dugim peteljkama, beli, sa spoljne strane ponekad ružičastim prevučeni. Listića cvetnog omotača većinom 6 (retko 5), usko jajastih, prašnici nekoliko puta kraći od listića ocveća.

Cveta od marta do maja meseca. Razmnožava se i izdancima. 

 U nizini ga nalazimo u poplavnim šumama (pre svega hrastovim), a u visinu ide sve do subalpskog pojasa, do borove linije. U Srbiji najrasprostranjenija je u južnim i jugoistočnim delovima (Kopaonik, Mokra gora, Beljanica, Žljeb, Stara planina), ali ga ima i u Vojvodini, na Vršačkim planinama. 

Izvor:.svetbiljaka.com

Breberina,šumska otrovna zaštićena biljka

Komentari

2018, MRM is also used in the analysis of iodine containing X ray contrast media, which are important precursors of iodinated DBPs Xu et al how to get nolvadex

400 Caja x 2 tabs propecia for hair loss

[url=http://predniso.online/]prednisone online with no prescription[/url]

[url=http://valtrexarb.online/]valtrex medicine cost[/url]

[url=https://predniso.online/]prednisone 100 mg tablet[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Polako ali sigurno nam se bliži Dan zaljubljenih, stoga počnite da planirate na vreme, šta je to što možete da poklonite voljenoj osobi.

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije raspisalo je Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini.

Šta privlači sreću u dom, pa cvet ženska sreća – spatifilum nosi tajnu simboliku…Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove.

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Zasadi jabuka se na području Srbije nalaze u fazi od pojave prvih listova do pojave crvenih cvetnih pupoljaka, a za koji dan se očekuje i početak cvetanja. Sada je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета