Mere za površinu zemljišta: Hektar, ar, jutro

Foto:pixabay

Foto:pixabay

U poljoprivrednoj proizvodnji mere za površinu zemljišta su jedna od najbitnijih stvari, jer bez njih nebi mogli da se izračunavaju prinosi.

Stare mere za površinu najviše su zastupljene na teritoriji Vojvodine, dok se u ostatku Srbije površina izražava uglavnom u međunarodno priznatim merama. U nastavku teksta pokušaćemo da rešimo večitu dilemu mnogih koje buni koliko ari je 1 hektar, koliko je jutro, m2 ... 

Ar zemlje 

Jedinica za površinu za manje parcele oko kuća. Površinu nekog dvorišta  dobijamo tako što pomnožimo dužinu sa širinom. Jedan Ar ima 100 m2.

Hektar (ha)

Prinos neke kulture u biljnoj proizvodnji izražava se po hektaru zemljišta.

Koliko hektar ima ar?  Jedan hektar ima 100 ari.

Jutro, dulum ili lanac

Mera koja je u najčešćoj upotrebi je katastarsko jutro ili samo jutro kako se još naziva u nekim krajevima. Osim katastarskog jutra, često se možete susresti i sa lancem kao merom. 

Ove merne jedinice se još uvek koriste u nekim ruralnim sredinama. Jedno jutro ima 57,55 ari ili 0,5755 hektara. Jedan dulum je 10 ari ili 0,1 hektar. Lanac  zemlje ima 71,92 ara ili 0,7192 hektara.

 

Agroinfo.rs

Mere za površinu zemljišta: Hektar, ar, jutro

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu, gde je hektar dostigao cenu od 31.900 evra, dok je najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za 300 evra.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović jutros je, govoreći o mogućoj zaradi proizvođača pšenice, zamenio tone i hektare, saopštilo je ministarstvo i izvinilo se poljoprivrednicima zbog te omaške.

Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u 2021. godini prometovano je u opštini Žitište po ceni od 3,5 miliona evra za 303 hektara, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

U Zrenjaninu je 30. marta objavljen je oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u dugom krugu javnih nadmetanja za područje grada, a ukupna površina koja je raspoloživa za davanje u zakup iznosi 7.783 hektara.

Prethodnih dana raspisani su javni oglasi za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u gradu Šapcu i opštinama Šid, Čajetina, Inđija i Odžaci.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета