Foto:reddit fassairbender

Foto:reddit fassairbender

Krave su promišljene i osećajne životinje bez obzira što teže 700 kilograma, nemaju nagon da povrede druge i mogu da budu sjajno društvo onima koji imaju sreću da provedu vreme sa njima.

Kada su ograničene štalama velikih farmi za proizvodnju mleka ili mesa, ne mogu da se ponašaju prirodno, što dovodi do nerazumevanja njihove prave prirode. One su bića koja imaju složene emocionalne sposobnosti o čemu govore ove fascinantne činjenice koje niste znali o njima. 

Žive i do 20 godina

Uprkos činjenici da krave u industriji mesa i mleka ne žive preko pet godina, njihov prirodni životni vek je četiri puta toliko. Kada ih mlečna industrija iscrpi, njihova tela više ne mogu da se nose sa zahtevima koji su im postavljeni, a vitalni organi počinju da propadaju posle kratkog vremenskog perioda.

One skaču od radosti

Kada su krave radosne, one trčkaraju unaokolo i skaču od uzbuđenja. 

Dugo pamte lica

Krave imaju neverovatno pamćenje. Zbog svoje društvene prirode izuzetno su dobre u pamćenju i prepoznavanju lica. Bilo je mnogo slučajeva kada su krave pritrčale da pozdrave posetioce prihvatilišta koje nisu videle šest meseci ili duže.

Uzbude se kada rešavaju probleme

Krave su predani mislioci i sposobne su da rešavaju kompleksne probleme. Istraživači koji se bave izučavanjem njihovih sposobnosti rešavanja zadataka primetili su skok u otukucajima srca kada bi uspešno prevazišle izazov. 

Žale za voljenima

Uobičajeno je da krave pokazuju veoma očigledne znake žaljenja kada se odvoje od nekoga koga vole. Kada tele odvoje od majke, ona ječi satima i ne ponaša se normalno dugo vremena posle toga.

Doje svoje teliće po tri godine

Poznato je da krave, kada im se pruži prilika, doje svoje mladunce čak i po tri godine. Imaju jak materinski instinkt i odlični su roditelji, a drugi članovi krda takođe neguju tele ako je potrebno.

Vole maženje i pažnju

Svako ko je posetio utočište za farmske životinje će vam reći da su krave izuzetno nežne. Onima prema kojima je loše postupano i koje su zlostavljane treba neko vreme da se zaleče i (kao i svim životinjama) da nauče da ponovo veruju ljudima, ali imaju neverovatan kapacitet da oproste i da razumeju namere „novih“ ljudi koje upoznaju. Krave obožavaju da leže na suncu i da se maze i češkaju, pa će radosno pratiti unaokolo ljude za koje znaju da će obratiti pažnju na njih.

Izvor:.feniks.org.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Cilj svake proizvodnje je mogućnost uspešnog plasmana, odnosno postizanje profitabilnosti.

I sa ekonomske i sa odgajivačke tačke gledišta, poremećaji ekstremiteta su ozbiljan zdravstveni problem mlečnih krava

Dokazano je da jabukovo sirće poboljšava mlečnost krava, olakšava teljenje, a mladuncima ojačava kosti

Pored pasa i majmuna, u svemirske putnike su se ubrojali i insekti, i to pčele

Svakodnevna proizvodnja mleka treba da bude približno istovetna tako će se omogućiti svakodnevna isporuka približno iste količine mleka, što za rezultat ima ujednačeno priticanje dohotka,

Na početku laktacije, krave treba musti tri puta dnevno jer to podstiče mlečnu žlezdu na aktivnost.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета