Foto:Wikipedia

Foto:Wikipedia

Brojne su dobrobiti ovog napitka, čaj od podubice je izuzetno cenjen i najviše se koristi za želudac, kod problema sa varenjem i probavom

Podubica biljka je rasprostranjena u srednjoj i južnoj Evropi, naročito u zemljama Mediterana. Uspeva na suvim, sunčanim krečnjačkim obroncima, po brdskim livadama i kamenjarima. Dubčac trava se može pronaći u svetlim hrastovim i borovim šumama do 2000 metara nadmorske visine. Cveta od juna do avgusta meseca.

Podubica biljka sadrži velike količine tanina (čak 12 procenata), etarska ulja, flavonide (luteolinske), iridoidne monoterpene, diterpene. U njoj ima i alkaloida (betainksog tipa) u tragovima. Sve te supstance doprinose njenom gorkom ukusu, zbog čega je izuzetno lekovita i cenjena u fitoterapiji.

Upotrebljava se protiv svih bolesti organa za varenje, stimuliše rad želuca, otvara apetit, te reguliše probavu. Podubica kao lek sprečava bolove i upale želuca i creva, sanira unutrašnja krvarenja. Deluje blago zatvarajuće, pa se koristi kod dizenterije i akutnih letnjih proliva kod dece.

Koristi se kao blago antiseptično sredstvo kod infektivnih bolesti praćenih groznicom.

Čaj od podubice je naročito dobar za akutni i hronični bronhitis.

Priprema i upotreba čaja

2 velike kašike sitno usitnjene trave prelijte sa 5 dl proključale vode, poklopite i ostavite neka stoji 30 minuta. Nakon toga dobro procedite dobijeni podubica čaj. Doziraju se 1 do 2 šolje nakon jela. Ovako pripremljen napitak osim za ispijanje, može se koristiti za obloge i lekovite kupke. Čaj od podubice nemojte zaslađivati, potrebno ga je piti gorkog, tri puta dnevno.

Izvor:novosti.rs

BILJKA PODUBICA: SPAS SA ŽELUDAC

Komentari

POŠTOVANI KAKO MOGU OD VAS NARUČITI ČAJ OD PODUBICE , NAJBOLJI LEK ZA ŽELUDAC , ŽIVIM U HRVATSKOJ , HVALA

Moneyed da mi isporucite

Idite na sajt “Jankovic apoteka” i pokušaje da poručite kod njih Ako ne ide nadjite druge apoteke koje imaju čaj pa vidite da l može online da se poruci Srecno

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jaja japanske prepelice koriste se kao pomoćno sredstvo u lečenju raznih bolesti.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Kaktus često služi kao ukrasna biljka u kući ili stanu. Nije zahtevna za održavanje, a vrlo je dekorativna. Međutim, da li znate da je ova biljka vrlo lekovita i može se koristiti za ublažavanje i lečenje brojnih stanja? U nastavku teksta saznajte o čemu se radi.

Doktor često ukazuje da treba što više da se vratimo tradicionalnoj medicini jer se lekovite biljke koriste još od antičkih vremena, a kroz istoriju smo naučili jako mnogo o pozitivnim učincima biljaka na naše telo. Pojedine vrste lekovitog bilja zaista nas mogu izlečiti.

Guščija mast razbija i pretvara u tečnost sekret koji se nakuplja u plućima, a zatim ga mi tako izbacujemo iz sebe. Pored ovoga, guščija mast je dobra i za omekšavanje napukle kože i zaštitu kože od hladnoće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета