Исхрана телади у првим данима и недељама живота

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Прво млеко које теле пије после рођења назива се колострум и оно се од нормалног млека разликује по укупном садржају суве материје, протеина, лактоглобулина, минералних материја који представљају заштиту телета у првим данима. Телету се мора редовно давати чиста и свежа вода, а на шта још треба обратити пажњу при исхрани погледајте овде.

Како истиче саветодавац за област сточарства дипломирани инжењер Небојша Брајовић, након рођења телета, први поступак који је неопходно урадити је да се очи, уста и нос очисте од слузи и плодових овојница. После тога теле треба посушити сувом крпом или сувом и чистом сламом. Затим треба пресећи пупчану врпцу и дезинфиковати је јодом, да не би дошло до инфекције младог организма. Уколико је тељење протекло без већих проблема, теле треба одвојити у посебан бокс или га оставити крај мајке ако има довољно места и омогућити му најмање 1-2 сата одмора.

Колострум важан за заштиту телета у првим данима по рођењу
После одмора теле добија прву храну, односно млеко, из кофе или директно из вимена задајањем. Прво млеко се назива колострум и од нормалног млека се разликује по укупном садржају суве материје, протеина, лактоглобулина, минералних материја који представљају заштиту телета у првих 5-7 дана по рођењу. Садржај колострума се брзо мења. У току првих 24 сата теле треба да добије 12-15 % од телесне масе на рођењу (око 6 килограма колострума). Због специфичности грађе органа за варење код телади, попијено млеко преко езофагеалног жљеба иде директно у сириште чија је запремина мала и може да прими максимално 1-1,5 литар. Брајовић напомиње да напајање треба обављати на сваких 6 часова.

Колострум чисти дигестивни тракт од првог измета телета
Осим заштитне, колострум има и улогу да чисти дигестивни тракт телета од првог измета, који се назива меконијум. Колострум теле треба да добија 5-7 дана, а након тога телад настављају да се хране пуномасним млеком, своје мајке (уколико произвођач има мање крава), збирним млеком (ако је фарма са више крава), или заменом млека за телад. Стручњаци препоручују 2-3 напајања током дана. Ако се користе замене млека оне се дају преко кофе за напајање са цуцлом, при чему се води рачуна да комплетна опрема буде чиста и микробиолошки исправна. Ниво протеина у замени за млеко треба да буде 22% протеина.

Свежа и чиста вода мора увек бити доступна
Стартер за телад са 18-20% протеина почиње теладима да се даје заједно са давањем пуномасног млека. Осим стартера, теладима треба одезбедити и квалитетно луцеркино сено. Циљ таквог начина исхране је стимулисање развоја преџелудаца и превођење телета од непреживара у праве преживаре. Теладима увек на располагању треба да буде чиста и свежа вода.

Честа појава код телади на почетку живота је пролив
У узрасту од 6 до 8 недеља теле конзумира 1,5-2 килограма стартера када се залучује и настављај да се храни ограничено концентратима и сеном по вољи до превођења у вишу категорију. Честа појава у том узрасту је појава пролива (дијареје). До њега долази због лоших амбијенталних услова (мали простор, лоша вентилација, ниска температура, лоша хигијена опреме), али, такође, и због неких прехрамбених проблема (изостанак колострума, његова недовољна количина, недостатак витамина А, Д, Е и други фактори).

Izvor:agroklub

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

У Војковцима код Тополе седморица сточара основала су задругу. Циљ је да заједничким наступом на тржишту обезбеде бољи пласман млека, а у будућности планирају подизање млекаре и органску производњу.

У последње време у Европи је дошло до промне навика у исхрани, па су зато цене маслаца у овом делу света достигле рекордне износе. Са друге стране, млекарски гиганти упозоравају да "старом континенту" прети и несташица те намирнице.

У најбогатијим и најразвијенијим земљама света сламу као простирку за краве све више замењује песак. Према доступним информацијама, наводно, преко 50% фарми у Сједињеним Америчким Државама користи песак уместо сламе за простирку. Шта кажу наши стручњаци?

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета