IBRIŠI ( Dianthus superbus ) KARANFIL NEOBIČNE LEPOTE

Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Ibrišim karanfil je vrsta biljaka cvetnica iz roda karanfila (Dianthus) koji pripada familiji karanfila (Caryophyllaceae).

Višegodišnja vrsta retkog karanfila, visine 15-20cm. Cveta 2-3 mes.nakon setve. Cvet je jestiv i može da se koristi kao začin. Samorasejava se. Podnosi ispod – 28C.

Veoma popularna vrsta za gajenje u baštama zbog neobične lepote cvetova. Izdvojene hibridne sorte imaju cvetove različitih boja od bele do crvene i purpurne sa zelenim centralnim delom krunice.

Mladi listovi su jestivi i mogu se koristiti kuvani. Cvetovi sadrže slatki nektar. Biljka sadrži otrovne saponine, ali ne dovoljno da bude štetna. Poznato je kroz istoriju da su je kineski travari koristili kao kontraceptivno sredstvo, kao diuretik i protiv infekcija.

Voli osunčana mesta, eventualno blagu senu. Potrebno je redovno zalivanje, ali ne obilno. Karanfil voli vodopropusna zemljišta.

Izvor:oroseeds.rs

IBRIŠI ( Dianthus superbus ) KARANFIL NEOBIČNE LEPOTE

Komentari

Commander Cialis Belgique [url=https://buycialikonline.com]buy cialis 20mg[/url] Amoxicillin Dosage For Cats

ivermectin rosacea Generic Viagra Best Prices

Antibiotics From Mexico stromectol online buy

cialis 10 o 20 mg precios stromectol walgreens Amoxicillin Price New Zealand

Dapoxetine, which is most commonly referred to as its brand name Priligy, is a medication prescribed for the treatment of premature ejaculation viagra vs cialis Toptada Tablet Tadalafil

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako volite orijentalnu kuhinju, sigurno ste u njihovim jelima osetili ukus koji podseća na limun. Radi se o začinu

Iako se do sada smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, ipak je otkrivena na srpskoj planini, javljaju iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Tonka se koristi kao začin za torte, kolače i kremasta jela, a koristi se i kao aroma koja se dodaje duvanu za lulu. U današnje se vreme upotrebljava i u industriji parfema.

Dobija se od plodova biljke Piper nigrum, od koje se takođe dobija i svima dobro poznat crni biber. Ova biljka pripada porodici Piperaceae.

Ova biljka je jednogodišnja biljka, koja je blizak rođak peršunu, pripada istoj porodici kao celer i šargarepa. Ovaj zdrav dodatak vašim obrocima možete gajiti čak i u saksiji na terasi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета