BOGATSTVO SRPSKE PRIRODE: Na Fruškoj gori otkrivena biljka od koje se pravi najskupji začin na svetu

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Iako se do sada smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, ipak je otkrivena na srpskoj planini, javljaju iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Na samo jednom mestu u zapadnom delu planine Fruške gore po prvi put su pronađeni šafrani.

- U pitanju je šumski šafran ‘Crocus tommasinianus’. Iako su pronađeni na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja - piše na sajtu Nacionalnog parka Fruška gora, a prenosi agrosmart.net

Iako je Fruška gora botanički dobro istražena, dosad se smatralo da na njoj nema šafrana, odnosno niko ih od sada nije našao.

- U Srbiji raste oko 20 vrsta šafrana. To su ranoprolećne biljke koje se uglavnom mogu pronaći na višim planinama gde krase planinske pašnjake i padine u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još uvek nije otopio. Na mestima gde rastu uvek ih ima u velikom broju i boja cveta je različita kod različitih vrsta, mogu biti beli, žuti, ljubičasti ili šareno obojeni. Od svih vrsta šafrana samo se tri vrste gaje kao ukrasne biljke a u svetu su šafrani najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika jedne od njih - navodi se u saopštenju Nacionalnog parka Fruška gora.

Šafran je u svetu poznat kao najskuplji začin. Vrlo je lekovit i aromatičan, a za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova i prodaje se po ceni od 1.500 dolara.

Agroinfo.rs

BOGATSTVO SRPSKE PRIRODE: Na Fruškoj gori otkrivena biljka od koje se pravi najskupji začin na svetu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

Pogledajte neke od najzanimljivijih činjenica o životinjama koje možda niste znali:

Ako volite orijentalnu kuhinju, sigurno ste u njihovim jelima osetili ukus koji podseća na limun. Radi se o začinu

Internetom kruži fotografija sa jagodama sa jedne pijace i ovo bi bio sasvim uobičajen prizor da nema jednog posebnog natpisa.

Zbog nedostavljanja potrebnih informacija o seči i planu smanjenja, nominacija bukovih šuma Fruške gore za Uneskovu listu svetske baštine nije odobrena. Ovo je još jedan dokaz o prekomernoj seči drveća, kažu iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета