TILANDSIJA: Eksotična biljka koja menja boju!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ova egzotična biljka izgleda potpuno neverovatno, pogotovo u vreme cvetanja, kada se potpuno preobražava i čak menja boju.

Tilandsije su vrlo otporne i traže mnogo manje pažnje od ostalih sobnih biljaka. Vrlo je popularno gajiti tilandsije u staklenim kuglama i u tom slučaju treba paziti da kugla ne bude premala i da oko biljke struji dovoljno vazduha. Leti je možete orošavati jednom nedeljno, ali pazite da biljka ne ostaje dugo vlažna. Inače, ono što nama deluje kao ružičast cvet, zapravo je list koji liči na riblju krljušt.

Biljka Tilandsija prirodno se nalaze u tropskim šumama. To su epifiti (to jest, samoodržive biljke koje rastu na drugim biljkama) rastu na kori i granama drveća. Biljku treba postaviti na mesto sa mnogo svetlosti. Međutim, ona ne voli direktnu sunčevu svetlost, jer lišće može izgoreti. Sorte sa srebrastim listovima definitivno su otpornije na sunce.  Tilandsija dobro podnosi duvanski dim i drugo zagađenje vazduha. Ako se odlučimo za uzgoj u zemlji, vredi se odlučiti za plodno i humusno tlo, treset pomešan sa mahovinom podjednako je dobar. Zatim bi trebalo da izgradimo drenažni sloj na dnu saksije. Ovo će zaštititi posudu od akumulacije vode.

Ova biljka zahteva redovno zalivanje (svaka 2-3 dana). Najbolje je koristiti kišnicu ili meku, čistu vodu bez kamenca. 

Plavu Tilandsiju presađujemo jednom u drugoj godini gajenja. Nakon cvetanja, sačekajte dok izdanak ne uvene, a zatim ga uklonite. Kasnije ćete je moći podmladiti razdvajanjem izdanaka.

Ukoliko niste znali, važno je napomenuti da Tilandsija apsorbuje elektromagnetno zračenje i preporučuje se u prostorijama sa  električnim aparatima.

Izvor:zenskimagazin.rs

TILANDSIJA: Eksotična biljka koja menja boju!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета