APPALOOSA KONJ vrlo interesantnog i živopisnog izgleda

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Oko 1930-te godine jedan farmer/Mr.Tompson/ pokazao je veliki interes za očuvanje preostalog broja konja sa šarama iz ovog područja, pa je počeo sa njihovim sakupljanjem i selektivnim uzgojem. U tom periodu im je dodavao i nešto krvi Arapskog konja. Već 1938.godine ustanovljen je i registrovan konjički klub Apaloosa pasmine. Danas Appaloosa broji preko pola miliona jedinki.

Appaloosa jedini punokrvni konj u Severnoj Americi, uzgojen od strane americkih Indijanaca. Pretpostavlja se da su konji sa šarama uvezeni u USA iz Španije oko 1.600- te godine, a zatim prihvaćeni od Indijanaca kao njihovi. Nakon završetka rata 1871.godine, beli doseljenici koji su naselili područja koja su ranije držali Indijanci i tada je došlo do potpunog uništenja konja sa šarama. Mnogi su ubijeni, neke su zadržali beli doseljenici, a znatan broj je pušten u divljinu. 

Boja: leopard – beli s tamnim mrljama po celom telu, snežna pahuljica – tačke po celom telu, ali najviše na bokovima, plašt – tamni s belim “plaštem” na sapinama, jednobojnim ili tačkastim, mramor – šare po celom telu, mraz – bele mrlje na tamnoj podlozi. Visina: 150-169cm. Masa od 440-500 kg se smatra normalnom. Za malu životinju je mnogo, ali na račun moćnih nogu, takva masa ne izaziva nikakve probleme.
Eksterijer: glava srednje veličine ravnog profila, snažan vrat. Kompaktno, kratko tijelo. Izrazito snažne i čvrste noge. Čvrsta kopita sa vertikalnim prugama. Opšti dojam, zbog boje, zadivljujući.

Karakter: inteligentan, dobre naravi i idealan kao dječiji konj. Veoma lojalna, promena jahača ili vlasnika može da se pretvori u stres za životinju - u takvim situacijama, konj, kako kažu, pokazuje karakter. Uprkos prividnoj krotkosti, oni su smeli u neobičnim situacijama. Upotreba: kućni konj, paradni konj i cirkuski.

Izvor:farmforage.com

 

APPALOOSA KONJ vrlo interesantnog i živopisnog izgleda

Komentari

azithromycin allergies 004 PMID 21329756

cialis 40 mg Due to high protein binding capacity of both drugs, one may displace the other when coadministered leading to an enhanced effect of the displaced drug; risk is low with low dose aspirin

priligy prescription Johnson Ameh

It turned out that was correct legit cialis online 35 mmol was solubilized in 20 mL of anhydrous EtOH, and Palladium on charcoal 60 mg was added

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poznat je po svom prijateljskom temperamentu, inteligenciji, atletskim sposobnostima, prekrasnim pokretima, prirodnom skoku, ogromnoj izdržljivosti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета