ARDENSKI KONJ: Najstarija i jedna od najlepših evropskih rasa konja

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Ardenski konji su među najstarijim rasama nacrta konja koji potiču iz Francuske i područja Belgije Ardennes. Oni potiču iz starog Rima, i iako je dodato nekoliko drugih rasa, samo je belgijska rasa imala uticaja.

Dugo vremena Ardeni su predstavljeni u ratovima, ali danas se koriste za poljoprivredu, rad na promaji, vožnja i meso.
Potrebe poljoprivrede dovele su do razvoja teže vrste ardena, koja je podržana i danas. Pored toga, postoji i mala vrsta ardenskog konja. Trenutno se rasa koristi za težak transport i poljoprivredne radove, proizvodnju mesa i konjička takmičenja. Visina ardenskog konja je u grebenu oko 152-162 cm. Težina se kreće od 700 do 1000 kg. Boja može biti zaliv, crvena, ružičasta, siva, slana ili dunja; retko - tamno kesten i svetlo crvena. Male bele oznake, obično u obliku zvezde ili blica.
Građa tela: glava je teška, širokog čela i ravnog ili blago zakrivljenog profila; velike izražajne oči; nisko ravno čelo; šiljate uši; izraziti nozdrve. Vrat je srednje dužine, često zakrivljen; vrlo jako rame; srednje masivno telo sa dubokim grudima, kratkim leđima i mišićavim bokovima; široka veličina; kratke snažne mišićave noge.

Ove životinje hvale zbog svoje mirne, tolerantne prirode i sposobnosti da rade na brdovitom terenu. Konji su prilično ekonomični u hranjenju.
Ardens se još uvek koriste u poljoprivrednim i šumarskim radovima, za rekreaciju. Temperament i nežna raspoloženje ovih konja omogućuje im da se koriste u konjičkim takmičenjima širom Europe, kao i za šetnje planinama i hipoterapiju. Ovaj  konj je dobro poznat po svojoj sposobnosti da radi na neravnom, planinskom terenu.

Agroinfo.rs

ARDENSKI KONJ: Najstarija i jedna od najlepših evropskih rasa konja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета