KORIJANDER i sve o lekovitosti ove neverovatne začinske biljke

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Korijander je biljka koja izgledom podseća na peršun, ali je mnogo intenzivnijeg ukusa. Osim što je začinska biljka i što je široko rasprostranjena u kuhinjama u čitavom svetu, vrlo je zdrava i ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Korijander (lat. Coriandrum sativum) je začinska biljka koju još nazivaju i kineskim peršunom, a u SAD-u je poznata i pod imenom cilantro. Na Mediteranu, Bliskom istoku i u azijskim zemljama listovi i seme korijandera se koriste već hiljadama godina. 

Korijander je biljka koja se koristi na mnoge načine, u vidu začina, dodatka ishrani i svi njeni delovi su jestivi. U korijanderu se mogu pronaći velike količinu hranljivih vlakana, ali i minerala, gvožđa i magnezijuma, koji su veoma važni za zdravlje čitavog organizma.

Poreklo biljne vrste

Korijander je biljka koja potiče iz Južne Evrope, a postala je svetski popularna jer njeni listovi i miris imaju specifičnu aromu, koja svakom jelu daju posebnu notu. Osim u Južnoj Evropi, korijander je prvobitno pronađen i na Srednjem Istoku, tako da se širio iz dva pravca, velikom brzinom. Kao začin, koristi se u svežem ili osušenom obliku. Prvi put je pronađen još u grobnicama egipatskih faraona iz 21. dinastije. Egipćani su pravili tajni ljubavni napitak od smrvljenih semenki korijandera pomešanih sa belim lukom i vinom, koji je stimulisao seksualnu želju.

Lekovita svojstva korijandera

Korijander je bogat eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C (kao i drugim vitaminima) i organskim kiselinama, a njegovo ulje sadrži oko 70 odsto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol. Iako se najviše koristi kao začinska biljka, mnogi ne znaju da on ima razne benefite za zdravlje i da je odličan prirdoni antiseptik. Mnogi veruju da je korijander jedna od najstarijih začinskih biljaka jer se pominje još u Bibliji. Starogrčki lekar, čuveni Hipokrat ga je među prvima preporučivao kao lek, odnosno, naglašavao njegova lekovita svojstva.

Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Antioksidansi i fitonutrijenti, koje ova začinska biljka sadrži, imaju najsnažniji učinak ako jedete sveže listove ili pijete sveže isceđen sok od korijandera.

Semenke korijandera

Semenke korijandera sadrže nekoliko vitalnih isparljivih ulja i masnih kiselina koji im daju taj specifičan ukus, ali i lekovita svojstva. Semenke sadrže oko 1% etarskog ulja koje je nosilac lekovitosti biljke. Sadrži linalol, borneol, pinen, limonen i geraniol. Etarsko ulje deluje protivupalno i pokazuje efikasnost borbi protiv bakterija i gljivica, pa se zato ova biljka koristi u borbi protiv kandide (u kombinaciji sa žalfijom, vranilovkom i listom oraha) i loših bakterija koje napadaju digestivni trakt.

Smanjuje nivo holesterola i šećera

Kiseline koje se nalaze u korijanderu vrlo su delotvorne u smanjivanju količine holesterola u krvi. Osim toga, suzbijaju nakupljanje holesterola u arterijama i venama. Zahvaljujući stimulativnom delovanju na endokrine žlezde, korijander povećava izlučivanje insulina iz pankreasa i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za obolele od dijabetesa.

Normalizuje probavu

Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koja sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova te stimuliše rad probave. Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospešuju pravilan rad jetre i creva, kao i lečenje proliva. Delotvoran je kod dijareje uzrokovane bakterijama i gljivicama, budući da neki sastojci korijandera imaju antibakterijska svojstva. Sveži listovi korijandera stimulišu apetit.

Lek za anemiju

Korijander sadrži gvožđe koje se lako apsorbuje u krv i zbog toga direktno pomaže u lečenju anemije. Ako ste anemični, stavite pregršt svežeg korijandera u supu, salatu ili jelo od povrća. Mleveni korijander možete pomešati sa maslinovim uljem, solju i začinima, namazati ga na hleb i tako konzumirati.

Čisti organizam od toksina i teških metala

Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni kelat, što znači da veže na sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma.

Osim ovih, korijander ima i druga korisna svojstva na naš organizam, te tako može biti prirodan lek u lečenju salmonele, pomoći kod dermatoloških problema suve i svrbljive kože, kod eliminisanja viška tečnosti iz organizma, smanjenja reumatskih bolova, protiv nesanice i anksioznosti, za ublažavanje menstrualnih bolova i simptoma izazvanih upalom mokraćnih puteva, kod otklanjanja lošeg zadaha i sl. 

Agroinfo.rs

 

 

KORIJANDER i sve o lekovitosti ove neverovatne začinske biljke

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Može se pripremiti vodeni kefir koji pokazuje niz pozitivnih efekata na čoveka, a priprema je vrlo jednostavna.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета