И козе могу бити вредни радници

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Никада нисте чули за козе које раде за владу? Делује невероватно, али је истинито. Ове козе су вредни радници канадске владе, и то сваке сезоне на посебном задатку.

Узгој коза не мора бити увек исти. Поред млека и меса, козе могу допринети у још нечему. Већ је познато да су козе јако паметне животиње, али да могу и да раде по задатку, е то је новина. Ова занимљива прича почиње у граду Едмонтон, престоници провинције Алберта, у западној Канади.

Наиме, Едмонтон већ годинама има проблем са коровом. Како је од 2015. године у овом граду забрањена употреба хербицида у јавним парковима, морали су да пронађу адекватну алтернативу. Дошли су до генијалног решења: запослили су стадо коза!

Ово стадо запошљених коза на свој посао у исти парк долази три пута у току лета и остаје тамо седам до десет дана. Код становника Едмонтона нарочито чуђење изазива то што су ове козе у потпуности дресиране и што разумеју команде. На пример, када су на једном крају парка могуће их је једноставно позвати и читаво стадо ће доћи тамо где их зовете.

Свака од ових коза у једном дану може да поједе и до 10 килограма корова. Како наводе људи задужени за овај специфичан пројекат, козе су савршене животиње за овај посао из више разлога. Првенствено, оне могу успешно да савладају све врсте терена. Такође, оне имају специфичан и врло јак пробавни тракт који може поднети огромну количину корова који поједу. Киселина у њиховом стомаку уништава семе. Њиихов пробавни тракт смањује клијање семена, па се из семена које се нађе у њиховом измету развије много мање корова.

Поред овога, ензими у желуцу коза разграђују делове биљака који иритирају другу стоку. Јак стомак ових коза заправо им и омогућава да обављају овај посао.

Козе су обучене да брсте одређене врсте корова које могу бити посебно штетне за биљке у својој близини.

Основна предност једног оваквог пројекта јесте то што је пронађено решење за коров, без употребе хербицида, једном потпуно еколошки освешћеном алтернативом.

И козе могу бити вредни радници

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета