Козе – млечност и мужа

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Процењује се да при свакој мужи коза око 70 % млека стоји на располагању музачу. То је оно млеко које се из горњег дела вимена спустило у велике канале и цистерну вимена.

Млечност коза је од највећег значаја. Условљена је могућношћу постизања високе дневне производње и дужине лактације, која траје преко 300 дана и врло дуго се одржава на истом нивоу.

Мужа коза може да почне одмах после јарења, искључујући првих 7 дана кад се лучи колострум (који обавезно треба да посиса јарад).

Коза постиже максималну млечност у првој четвртини лактације, односно са 15-75 дана по јарењу, зависно од расе. Зато би било корисно да се козе музу и у том периоду.

Међутим, то је време кад сиса јарад, па би тада мужа дошла у обзир једино при раном одлучивању јаради.

Трајање лактације код коза је врло дуго. На око један и по месец пре јарења, зависно од кондиције, козе треба постепено засушити.

За повећање млечности сем генетских фактора, врло су значајни спољни фактори а посебно: исхрана, нега, држање, здравствено стање, начин муже, физиолошки фактори и др.

Коза посебно негативно реагује на лош смештај. У мрачним, непроветреним, влажним и промајним просторијама при узнемиравању и изненадним променама, млечност нагло опада.

Начини муже коза

На производњу млека, такође утиче и начин муже као и број дневних мужа.

Мужа мора да се обави што брже и потпуније, да би се добила већа количина млека и млечне масти а избегло обољење вимена као последица непотпуног измузивања.

Процењује се да при свакој мужи коза око 70 % млека стоји на располагању музачу. То је оно млеко које се из горњег дела вимена спустило у велике канале и цистерну вимена и које се даље креће дејством сопствене тежине.

Преосталих око 30 % млека је у алвеолама и великом броју врло малих канала у горњем делу вимена. Ово млеко може да се измузе само унутрашњим подстицајем, а изазива га хормон окситоцин који преко крви доспева у виме и ширећи алвеоле и мале канале и омогућава спуштање преосталих 30 % млека у велике канале и цистерну вимена. Будући да се овај хормон разара за 2-3 минута, то је врло важно да се мужа обави брзо и максимално искористи његов ефекат. Лош поступак са козом за време муже може да спречи лучење окситоцина и изазове појаву другог хормона, адреналина, који производе надбубрежне жлезде. Адреналин спречава долазак окситоцина у виме или неутрализује његову функцију на самом почетку тако да преосталих 30 % млека нема могућности да из алвеола и малих канала стигне до сисних канала па се каже да коза “задржава”млеко.

Одмах после завршене муже поново почиње активност млечне жлезде. Тај ритам се одржава 16 часова, а потом се успорава. Зато је неопходно да се обави мужа у том року.

Уобичајено је да се козе музу два пута дневно, ујутро и увече.

Пракса је показала да се у јутарњој мужи добије више млека него у вечерњој, али је мање масно. Поподневном мужом би се стимулисала производња млека и повећала за око 10 % у односу на обе дневне муже.

Мужа је врло важан али тежак и свакодневно неопходан посао.

Пре муже треба отклонити све лоше услове у просторијама и осигурати мир козама и то како у случају ручне тако и с машинском мужом, настојећи да се мужа сваке козе обави што брже и што потпуније.

коза муза

Мужа коза се обавља ручно или машински. Ручна мужа може бити позади или са стране, а свака од њих има своје присталице.

Негативно им је што мужа позади омогућава да балега доспе у млеко, а мужа са стране да коза ударом ноге проспе суд с млеком или да рогом удари музача. Ручна мужа је најраширениј,а а код нас је ћесто још увек једина. У земљама с развијеним млечним козарством, све се више користи машинска мужа.

Замена ручне муже машинском уловљена је следећом факторима:

а) величином стада, јер не би морала да дође у обзир ако је стадо мање од 40 коза

б) радном снагом, јер недостатак радне снаге или скупа радна снага, захтева поједностављивање посла и бољу организацију рада

ц) условима рада,јер се применом машинске муже рад много олакшава

Машинска мужа може да се примени у свим предложеним системима гајења уколико одгајивач сматра да му је потребна а нарочито у стадима са већим бројем коза.

Постоје два велика типа машина за мужу коза. Основна им је разлика што се у једном случају ради о линијском а у другом о ротационом систему који се за козе показао бољи. У оба случаја постоји већи број типова.

Било да је мужа ручна и машинска она траје подједнако и зависи од количине млека, па код млечних коза траје два до два и по минута, а код слабо млечних један минут и мање.

poljosfera.rs

Козе – млечност и мужа

Komentari

Caffeine binds to the A2a receptors, inhibiting the reuptake of adenosine precio priligy 30 mg

Subsequently, miniscope imaging and CALI based inactivation techniques were combined to show distinct roles of hippocampal online and offline LTP in engram formation 171 doxycycline and dairy

Some breast tissue is more sensitive to estrogen than others, Braunstein tells WebMD clomid for pct Calcitriol is an adjunctive treatment for chronic renal disease and hypoparathyroidism in dogs and cats

Amphotericin B is used for the treatment of invasive fungal infections Delattin et al how to buy stromectol However, in elderly and population specific patients, they may order blood glucose and liver function tests

tamoxifen hair loss But GOOD LUCK on the Nolva

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета