Potrebe vitaminima i mineralima u ishrani koza

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Za održavanje normalnih funkcija u organizmu vitamini u obroku su jako bitni. Potrebe koza u mineralnim materijama i vitaminima treba podmiriti.

Za preživare je značajno to da u vodi rastvorljive vitamine mogu sintetizovati uz pomoć buragove mikroflore, a što nije slučaj sa vitaminima rastvorljivim u mastima (izuzetak je vitamin K). Razlikujemo vitamine rastvorljive u masti (A, D, C i K) i rastvorljive u vodi (vitamini B–kompleksa i C–vitamin). Prvi su značajni za izgradnju tkiva, a drugi se kao sastavni deo fermenata uključuju u procese razmene materija. 

Vitamin D učestvuje u metabolizmu kalcijuma i fosfora. Što je udeo tih minerala u obroku povoljniji (2:1) to su i potrebe za tim vitaminom manje. Tokom leta mogućnosti podmirenja potreba su vrlo dobre, pa i zimi ukoliko se životinje nalaze na pašnjaku. U 1 kg kvalitetnog sena nalazi se 400–500 IJ a 1 kg smeše sadrži oko 1200 IJ.

Za koze u laktaciji dnevne potrebe iznose 300–600 IJ. Značajan je još vitamin E kao i vitamini B–kompleksa. Prvi se nalazi u zelenoj krmi i žitaricama, dok drugi preživari uz pomoć mikroflore sintetišu u buragu.

Vitamin A treba dodavati životinjama u hrani. Sadržaj 1 mg karotina odgovara vrednosti 300–500 I.j.vitamin A. Kod koza dnevne potrebe iznose 100 IJ na 1 kg težine. Koze koje dnevno proizvode 3–4 litara mleka trebaju za te količine 20–25 mg karotina.

Kalcijum (Ca) - Kozama je dnevno za uzdržane potrebe neophodno 2–4 g kalcijuma, a za svaki litar mleka 4 g. Kalcijuma ima dovoljno u leguminozama (lucerki) 8–14 g/kg, u zelenoj krmi 3–5 g/kg, dok su žitarice u pogledu sadržaja kalcijuma veoma siromašne. (0,5–1 g/kg).

Minerali - Velike su potrebe za mineralima, naročito tokom proizvodnje mleka. Životinje ih ne mogu iskoristiti u potpunosti, pa ih trebaju dobijati u obroku iznad norme. Kalijuma ima dovoljno u biljnim krmivima, pa je dodatak suvišan.

Fosfora ima u dovoljnim količinama u mekinjama (12 g/kg), žitaricama (4 g/kg), a u senu relativno malo (2–3 g/kg). Uzdržne potrebe dnevno iznose 2–3 g, a za 1 litar mleka 2,5 g. Svaki deficit kalcijuma i fosfora ima negativan uticaj na proizvodnju mleka, plodnost i iskorišćavanje hrane, pa i slabiji razvoj mladih životinja.

Izvor:veterina.info

Potrebe vitaminima i mineralima u ishrani koza

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Zeolit nije neki konkretan prah, već ime za oko 200 raznih minerala koji se mogu naći u prirodi. Njegovo delovanje u humanoj medicini se još uvek pomno istražuje, a stručnjaci za ishranu objašnjavaju koliko je on zaista zdrav.

Semenke crnog susama, sa kojih nije skinuta opna, sadrže značajno veći procenat kalcijuma od očišćenih, kao i drugih minerala, gvožđa, kalijuma, magnezijuma. Pored toga opna obezbeđuje hrskaviji i snažniji ukus.

Ukoliko niste znali,pored belog postoji i crni pirinač, a jedna legenda kaže da je u staroj Kini ova vrsta jela bila toliko dragocena da su smeli da je konzumiraju samo pripadnici kraljevske porodice.

Zima je period čestih prehlada, pa je jačanje imuniteta ključna stvar! Ovaj napitak je idealan za jačanje zdravlja svih generacija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета