POSEBAN OPREZ TRUDNICAMA I DECI: Nisu sve vrste ribe zdrave, OVE je najbolje IZBEGAVATI

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Riba je puna proteina, a bogata je i omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Neke vrste su zdravije su od drugih, a neke su čak i opasne ako se konzumiraju u prevelikim količinama.

Japanci najviše konzumiraju ribu i to je jedan od glavnih razloga njihove dugovečnosti. Osim namirnice kao takve, vrlo je važno kako se riba priprema i kakav će efekat imati na čovekov organizam.

Primera radi, ukoliko se priprema u dubokom ulju, odnosno prži, izgubiće svoja korisna svojstva, te je najbolje jesti je pečenu ili kuvanu. Smrznuta riba je jednako dobra kao i sveža.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, srdela, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Ipak, kao i sve ostalo, i ribu i morske plodove treba umereno konzumirati zbog tragova žive koje u sebi nose. Kada se pomene živa, najpre se pomisli na ribu u konzervi, odnosno tunjevinu u kojoj je ovaj element prisutan, pa se strogo preporučuje kontrolisano konzumiranje.

Prekomeran unos metil-žive posebno može biti štetan za trudnice koje svoje bebe mogu izložiti problemima nervnog sistema i neurološkim problemima. U velikim količinama može uzrokovati trajna oštećenja mozga i nervnog sistema, a metil-živa se smatra i potencijalno kancerogenom za ljude.

S tim u vezi, trudnice, majke koje doje i mala deca treba potpuno da ograniče unos ribe koja ima visok sadržaj žive, a tu se u prvom redu misli na ajkulu, sabljarku, kraljevsku skušu i tunu.

Agroinfo.rs

POSEBAN OPREZ TRUDNICAMA I DECI: Nisu sve vrste ribe zdrave, OVE je najbolje IZBEGAVATI

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета