Sve što treba da znate o uzgoju ALPSKIH KOZA

wikipedia.org

wikipedia.org

Alpska koza ili Francuska alpska koza je jedna od poznatih rasa domaće koze. Potiče sa francuskih Alpa.

Mlečnost alpske koze je medju najvećim u odnosu na druge vrste koza jer je pri stvaranju ove rase korišćena upravo metoda selekcije visoke proizvodnje mleka. Mlečnost ove rase je od 500 do 800 litara tokom perioda jedne laktacije koja traje oko 280 dana.

Karakteristike: Alpske koze su krupnije životinje, podsečaju na jelena, imaju živ pogled i plavkast nos. Boja dlake može biti siva, bela, crna, ridja, žuta, smedja ili kombinovana. Prosečna težina ženke je od 60-80 kg, a jarca 80-100 kilograma. Rasne karakteristike alpske koze: obavezna crna ledjna linija, crni donji delovi nogu, taman trbuh, sjajna i kratka dlaka, izostanak malih ili oborenih ušiju, snažni udovi, gruba i robustna gradja, velika prilagodljivost na različite uslove gajenja, velika otpornost na bolesti. Sve ove karakteristike objašnjavaju zbog čega francuska izvozi veliki broj grla ovih koza i zbog čega se uglavnom farmeri odlučuju upravo za uzgoj alpskih koza.

Jedna od vrsta alpske koze je srnasta alpska koza koja se takodje karakteriše visokom mlečnošću i plodnošću i koja je više nego preporučljiva za gajenje. Tokom desetomesečne laktacije, može da proizvede 600–800 litara mleka. U proseku će ženka dati 1,8 jaradi. Jare za 3 meseca dostiže težinu od oko 22 kilograma, dok je težina koze od 55 do 65 kilograma.

Ovo je ranozrela vrsta koza , i mogu se pariti već sa 8 do 10 meseci. Pravilna ishrana koja podrazumeva pašu i dodatne količine koncentrata, omogućiće više nego kvalitetnu i bogatu proizvodnju i osiguraće isplativost investicije.

Ako ste rešili da Vaša farma koza kao primarnu delatnost ima proizvodnju sireva, mleka i kozjih mlečnih proiuvoda, pored senske, bele holandske i bele nemačke koze – za uspešnu proizvodnju vrlo je pogodna i upravo alpska koza .

Za gajenje koza za proizvodnju kvalitetnih polutvrdih sireva, tvrdih sireva, sireva za rendanje, i sličnih proizvoda, alpska koza se preporučuje jer njihovo mleko ima veći sadrzaj mlecne masti i proteina u procentima u odnosu na primer na sansku kozu.

Važnost ishrane

Najvažnije stavka u bidžetu za uzgoj alpskih koza je adekvatna i kvalitetna hrana tokom cele godine. Osim žitarica, sena i koncentrata, kozama je neophodno obezbediti ispašu.

Iako ne traže posebnu hranu, ona mora biti čista i u čistim posudama kao i voda za napajanje. Alpskoj kozi neće prijati česte promene režima ishrane i vrste hrane.

Kvalitetna ishrana posebno je važna za proizvodnju u periodu laktacije i kada su ženke noseće. Ako ste u mogućnosti, zimi dajte kozama mlaku vodu.

Pašnjaci i brst su najekonomičniji izvor hrane kada je to moguće dok je seno tokom zime osnova njihove ishrane. Nekada će biti potrebno da kože hranite žitom, ječmom, raži ili ovasom, u slučaju da stočna hrana nije dovoljno bogata proteinima i neophodnim ugljenim hidratima.

Objekti za uzgoj

Najvažnije je da prostor za držanje alpskih koza ima obezbedjenu opremu za hranjenje i pojenje, da nije podložan vlagi i da u njemu nema promaje. Nemojte držati samo jednu kozu jer su one društvene životinje. Čuvajte makar jedan par.

Od dodatnih uslova važna je ventilacija ali i visoka ograda.

Izvor: seoskiposlovi.com

Sve što treba da znate o uzgoju ALPSKIH KOZA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

I pored prolećnih vremenskih prilika u kalendarskoj zimi, domaći malinjaci trenutno su u dobrom stanju. Poljoprivredni stručnjaci, međutim, procenjuju da će toplo vreme doprineti da preživi i veliki broj bolesti i štetočina

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Jedna od tri autohtone domaće rase svinja, moravka, pre petnaestak godina bila je pred istrebljenjem. Sada je broj grla veći jer je, zbog veće potražnje, određeni broj uzgajivača našao računicu.

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Od početka pandemije koronavirusa potražnja za kozjim mlekom je skočila čak tri puta, jer se ovaj proizvod koristi i kao hrana, ali i kao lek. Ono je puno vitamina, izuzetno je zdravo i odlično za jačanje imuniteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета