UZGAJIVAČI NAŠLI VRSTE KOJE IM ODGOVARAJU: Koje su sve prednosti uzgajanja autohtone rase svinja?

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Jedna od tri autohtone domaće rase svinja, moravka, pre petnaestak godina bila je pred istrebljenjem. Sada je broj grla veći jer je, zbog veće potražnje, određeni broj uzgajivača našao računicu.

U domaćinstvu Sretena Pajića, iz valjevskog sela Gola Glava, nisu odustajali od uzgajanja moravke ni kada su bili među tek nekoliko uzgajivača u Srbiji. I tada, a i sada kada se potrošači vraćaju zbog kvaliteta mesa ove rase, u ovom domaćinstvu moravka se slobodno hranila u prirodi.
 
- Ova svinja je ispala toliko dobra i kvalitetna što se tiče i mesa i izdržljivosti, otpornosti. Otpornija je od bele svinje, a eto hoće veći prostor samo na otvorenom. Trenutno su ovde u ovom prostoru zato što su pred prašenje, a inače su na dva i po hektara šume ograđene - kaže Sreten Pajić, prenosi portal Ekapija.

Zbog sve skuplje farmerske proizvodnje svinja, poljoprivredni stručnjaci očekuju dalji blagi porast broja grla moravke. Uprkos manjoj produkciji i prirastu, jednostavnija proizvodnja, veća cena i sve sigurnija prodaja, preporučuju ovu autohtonu rasu budućim uzgajivačima.
 
- Ona je toliko zahvalna da se najčešće drži u spoljašnjim uslovima, u voćnjacima, ne traži neke uslove smeštaja i ishrane kao što to zahtevaju "kulturne rase svinja". Pored toga ona se odlikuje i izvanrednim kvalitetom mesa - objašnjava dr Radosav Vujić iz PSSS Valjevo, koji ističe da je takođe veoma značajno da se sačuva genetika, da se sačuva ta rasa.

- Što se tiče prodaje ovih svinja, znači prasića i priplodnog materijala, nama je to 90% zagovoreno u napred - kaže Sreten Pajić.
 
Država podstiče uzgajanje autohtonih rasa značajno većim subvencijama. Nekada zaboravljena moravka postaje sve profitabilnija na tržištu koje sve više traži autohtone domaće životinje uzgajane u prirodnim uslovima.

UZGAJIVAČI NAŠLI VRSTE KOJE IM ODGOVARAJU: Koje su sve prednosti uzgajanja autohtone rase svinja?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

I pored prolećnih vremenskih prilika u kalendarskoj zimi, domaći malinjaci trenutno su u dobrom stanju. Poljoprivredni stručnjaci, međutim, procenjuju da će toplo vreme doprineti da preživi i veliki broj bolesti i štetočina

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Čokanska cigaja je rasa ovaca poreklom iz Rumunije koja je uspela da se prilagodi slatinastim pašnjacima i opstane na severu Banata. Ove godine, Udruženje odgajivača ovaca “Čokanska cigaja“ u Sanadu, mestu na severu Banata u opštini Čoka, priredilo je sedmi put “Susret ovčara“.

Domaća balkanska koza je tipičan primer primitivnih životinja, slabih produktivnih osobina. Ova rasa je nastala od divljih koza koje su nastanjivale prostor Balkanskog poluostrva.

Cvet lizijantus ne samo da se javlja u nijansama plave i lila boje, već i u ružičastoj, svetlozelenoj, a isto tako i beloj. Svaka boja ima različito značenje u kombiaciji sa simbolikom cveta, tako na primer žuti lizijantus znači da sa nekim želite dobro prijateljstvo, a ružičasti da ta osoba kojoj ste dali cvet ima osećanja prema Vama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета