Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ova biljka je široko gajena kao industrijska i lekovita biljka, nalazi se kao poludivlja na obalama reka i šljunčanim i peskovitim mestima. Uzgaja se na tlu bogatom humusom.

Gorčica crna jednogodišnja je biljka razgranate stabljike što doseže visinu više od 1 metra. Listovi su s peteljkom, celoviti ili razlicito izrezani. 

Narodna imena: crna slacica, cma gorušica, goruštica, ognjica, senf, slacica.

Na vrhu stabljike i njenih grana razvijaju se sitni žuti cvetovi u obliku grozda. Komuške su dugačke 2 do 2 1/2 cm i priljubljene su uz stabljiku. U njima se nalaze semenke tamno-crvene do crveno-cme boje. Za lek se skupljaju zrele komuške iz kojih se vadi sitno seme tamnosmedje do crveno-crne boje.

Seje se rano u proleće ili već krajem zime ako je vreme pogodno. Setva, obrada i sve ostalo je kao za uljanu repicu. Seje se oko 10 kg na hektar na rastojanju od 30 x 30 cm. Klijavost semena traje 3—5 godina i iznosi oko 85%.
Žanje se u leto dok je stabljika još zelena, kad lišće počne opadati i kad ljuske požute, a seme u donjim ljuskama postane mrko. Žanje se noću, za rose da se seme ne bi omlatilo. Snopići se ostave 10—15 dana u krstinama i kamarama da se osuše i zatim vrše ili mlati kao pasulj.

Zrelo i osušeno seme slačice je okruglasto, mrkocrveno, sitno, u prečniku svega 1—1,6 mm veliko. Slačično seme je bez mirisa. Međutim, kad se žvaće, ukusa je u početku uljastog, nagorkog i nakiselog, a zatim je ukusa i mirisa vrlo ljutog, peče, guši i pali. Taj isti ljuti miris oseti se kad se seme u prah stuca i pokvasi vodom.

Lekovito delovanje

Prevelike kolicine nisu preporucljive jer mogu uzrokovati nadražaj i upalu želuca i creva, a u žena još i smetnje u menstruaciji te upalu jajnika. Gorušicino ulje izlucuje se bubrezima i deluje na izlucivanje mokraće, a veće kolicine mogu izazvati nadražaje bubrega i smetnje kod izlucivanja mokraće.

Najučestalija upotreba crne gorčice ili gorušice je spolja, u obliku tzv. gorušičinog testa ili paste. Kao sredstvo za nadražaj kože testo, pre svega, deluje intenzivno na cirkulaciju krvi. Pasta je izvanredno lekovita jer prodire duboko u tkivo te potiče izmenu materija i u dubljim delovima tela. U tom smislu gorušičina pasta upotrebljava se kod akutnih upala zglobova i živaca, upale pluća, kod jakog bronhitisa, upale porebrice, hripavca, iscrpljenosti, smetnji u cirkulaciji krvi, upale žučnog mehura, bubrežnih grčeva, angine pectoris, nadimanja u želucu i crevima te kod hronicne začepljenosti.

Etarsko ulje se dobija destilacijom semena , prethodno solobođenog masnog ulja. Ulje i seme Crne Slačice se koriste u medicini spolja kao oidražajno sredstvo za izazivanje priliva krvi, što pomaže kod reume, išijasa, neuralgije, upale porebrice, i upale trbušne opne. Mlevenjem semena dobija se brašno koje sa vodom služi kao obloga za lečenje pomenutih bolesti.

 (Agroinfo.rs/travarisrbije.com)

 

Crna gorčica i njena lekovitost

Komentari

Lasikplus offers toric lens was the expense of post lasik aberrations and facility with night vision insurance plans accutane website Nicolaides KH Rodeck CH Millar DS Mibashan RS

So if you suspect you may be pregnant with more than one baby, you ll have to wait until your first ultrasound to find out cialis generic online You can reach our practice by phone at 713 862- 6181

  • Od Sammar
  • 2023-09-13 13:37:57

[url=http://zoloft.monster/]zoloft price canada[/url]

  • Od Sammar
  • 2023-10-02 21:10:12

[url=http://lasixg.online/]furosemide discount[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Malo je lekovitih biljka koje u našem narodu uživaju toliko poverenje kao trava iva. Toliko je lekovita da se u narodu kaže - trava iva i od mrtva pravi živa!

Slatki pelin je jedna od prvih biljnih vrsta koja se pominje kada je u pitanju borba protiv raka na prirodan način, a nemački naučnici kažu da pomešan sa kafom aktivno deluje i protiv korona virusa.

Uvecana prostata se najcese javlja kod muskaraca nakon 45 te godine i uglavnom je u pitanju dobrocudno uvecanje prostate.

Selen je još jedna biljka koja je izuzetno zdrava i lekovita. Ima brojna korisna svojstva za naš organizam, a u nastavku tekst pročitajte zbog čega je toliko poželjna za konzumiranje.

Priroda je naš moćan saveznik i daje nam sredstva koja nas održavaju u životu. Evo još jednog korisnog saveta za čaj koji ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Biljka čiju lekovitost vam danas predstavljamo je naročito pogodna za sve one ljude koji koriste neke supstance koje izazivaju zavisnost u organizmu, poput nikotina. Ako želite recimo da ostavite pušenje, tekst u nastavku će vam biti od velike koristi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета