ГАВЕЗ: Чудотворни лек за бронхитис, проблеме дигестивног тракта и зацељивање рана; Када се бере и како се припремају лекови од ове биљке?

Извор: Википедија / Аутор: АнРо0002

Извор: Википедија / Аутор: АнРо0002

Сакупља се горња половина стабљике после цветања, у периоду од априла до септембра. У народу се вековима успешно користи за лечење реуме, костобоље и свих болести зглобова. Поспешује брзо зарастање рана и регенерацију ткива. Чај је ефикасан лек код бронхитиса, обољења дигестивног тракта (органа за варење), и хеморагија у дигестивном тубусу.

Гавез је лековита биљка, једна од најдрагоценијих које нам природа нуди. Расте по влажним пашњацима, поред ограда и цвета цело лето. То је зељаста, живописна биљка, прекривена оштрим маљама, са усправним разгранатим стаблом од 1,20 м. Листови су овални и сужени према дршци, распоређени су наизменично. Цветови су розе - пурпурни, љубичасти, ређе бели и чине кратке цвасти. Корен је вретенаст, разгранат, споља црне, изнутра беле боје (после сушења постаје жућкаст).

Цвета од маја до краја августа. Сакупља се горња половина стабљике после цветања, у периоду од априла до септембра. Листови се суше у сенци. Корен се сакупља од марта до априла, или од септембра до новембра. Корен се очисти од чворова и наџемних делова, опере се и исече на комаде дужине 10-15 цм. Дебљи комади се расеку вертикално. Припремљен на овај начин, корен се суши у најкраћем временском року што спречава процес ферментације. Сушење се врши на сунцу, на тавану или у сушарама. Осушено корење се чува у сувим просторијама, без влаге. Корен треба да је чист, да има сјајно - црну боју споља и бело - жућкасту изнутра. Треба га уситнити на комаде од 10 - 15 цм. Такође је потребно одстранити све наџемне делове биљке.

Гавез се у народу вековима успешно користи за лечење реуме, костобоље и свих болести зглобова. Позната је изрека "да би два прста срасла у један ако би била увезана кореном гавеза". Ова биљка садржи хормон ауксин који брзо ствара ново ткиво, тако да поспешује брзо зарастање рана и алантоин као главни активни састојак корена, који поспешује гранулацију и регенерацију ткива.

Тинктура од гавеза је веома делотворна. Облог у виду каше од лишћа гавеза, препоручује се код парализе и ставља се на оболеле удове. Сушени корен се може изгњечити или истуцати и помешати са млаком водом при чему се добија каша која се ставља на оболело место. Топли облози су веома корисни код варикозног чира, реуматизма, болова у грлу, болова у ампутираним удовима, периоститиса (запаљења костију, покоснице).

Чај је ефикасан лек код бронхитиса, обољења дигестивног тракта (органа за варење), и хеморагија у дигестивном тубусу. Пити 2 - 3 шоље дневно.

Чај од гавеза против чира на желуцу

Две мале кашике корена од гавеза добро уситнити па потопити у шољи хладне воде. Поклопити и оставити да стоји преко ноћи. Ујутро благо загрејати, процедити и пити током дана у гутљајима. Осим што лечи чир на желудцу овај чај је корисно пити и у случају отежаног варења, болести бубрега, прејаког менструалног крварења, упале плућне марамице, крвавог кашља и проблема са бронхијама.

Сви препарати од гавеза не смеју се правити ни држати у гвозденим или лименим посудама. Код сушења треба пазити да се корен не уплесниви, јер је у том случају штетан.

 

Агроинфо/ Пољопривреда.инфо / од 08.08.2018.

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak, sivosmeđi i vretenast koren. Veruje se da je poreklom iz Severne Evrope i Sibira. Raste uz put, na livadama i neobrađenom zemljištu

Ova biljka se odlikuje brojni lekovitim svojstvima a u poslednje vreme se najviše koristi u antiejdž terapiji

У нашем народу се каже “Здрав као дрен” зато користите дрен за здравље – Као биљка спонтане флоре дрен представља генетски потенцијал од огромне важности за селекционе циљеве и оплемењивање гајених биљака.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета