ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО - МАЈЧИНА ДУШИЦА: Природа нуди лек против нервозе, депресије и алкохолизма.. Ево како нас све лечи биљка најлепшег имена

Извор: Википедија / Аутор: Исидре Бланк

Извор: Википедија / Аутор: Исидре Бланк

Мајчина душица је један од најпознатијих и најчешће коришћених природних лекова, али није згорег подсетити се на сва лековита својства ове биљке.

Користи се за унутрашњу употребу у облику чаја против: Пролива, лошег варења и надимања; Болести дисајних путева (бронхитис, астма, емфизем) јер раствара слуз и олакшава искашљавање; Неуредне менструације и белог прања; Депресије у облуку чајног напитка који враћа добро расположење; Алкохолизма, јер се верује да "убија" вољу за алкохолом; Користи се и споља против: Напетости и нервоза различитог порекла у облику купки; Реуматичних болова у облику толих купки и уља за утрљавање.

У разним крајевима мајчину душицу називају још: мајчина душица, бабина душа, бабја душица, бакина душица, буковица, вресковина, материна душица, тамјаника итд.

Ова биљка расте на песковитим местима и људи је радо користе. Мајчина душица цвета током лета и јако је пријатног мириса и укуса. Лековити састојци ове биљке се могу лако уништити неправилним брањем и сушењем, па се уместо пријатног чаја може добити безвредан напитак. Носилац лековитог својства биљке је мирисно уље које се налази у жлезданим длакама. Оне су веома осетљиве и зато мајчину душицу током брања никада не треба чупати већ сећи оштрим маказама. Бере се наџемни део биљке најбоље око подне када нема росе.После брања суши се на промаји у танком слоју и често окреће да се не би изгубили лековити састојци.

Мајчину душицу веома радо користе скоро сви европски народи. Код нас је народ вековима користи пре свега за проблеме органа за варење. У медитеранским крајевима мајчина душица се често користи као зачин.

Њена употреба у традиционалној медицини је је веома широка. Користи се за унутрашњу употребу у облику чаја против:

-Пролива, лошег варења и надимања;

-Болести дисајних путева (бронхитис, астма, емфизем) јер раствара слуз и олакшава искашљавање;

-Неуредне менструације и белог прања;

-Депресије у облуку чајног напитка који враћа добро расположење;

-Алкохолизма, јер се верује да "убија" вољу за алкохолом;

Мајчина душица

Користи се и споља против:

-Напетости и нервоза различитог порекла у облику купки;

-Реуматичних болова у облику толих купки и уља за утрљавање;

Припрема се на разне начине у зависности од намене:

Против кашља, бронхитиса, несанице, плућног катара, желудачних проблема: Две супене кашике биљке прелију се са пола литра кључале воде, поклопи и након пола сата оцеди. Заслади се медом и пије током дана.

Против кашља, бронхитиса и ублажавање асматичних напада: мајчина душица се са истом количином морача кува у вину и једна чашица пије свако јутро наташте.

За лечење чмичка: од мајкине душице се припреми јак чај и малим комадићима вате се наноси на чмичак или се као облога ставља на капак.

Мајчина душица је и медоносна биљка што је сигурно још један разлог великог народног поверења у њене исцелитељске моћи. Зато се и мед сакупљен у врема цветања мајкине душице посебно цени.

Савремена наука је доказала присуство низа лековитих супстанци које оправдавају употребу мајкине душице. Међу њима су најзначајнија етарска уља, тимол, горке материје, танини, флавоноиди.

Њихово присуство оправдава превентивну употребу у време епидемија (антисептично својство), у терапији обољења дисајних путева. Помаже лакше искашљавање (експекторанс).

Британска хербална фармакопеја је уврстила мајкину душицу у лековите биљке и у индикацијама за употребу навела обољења у којима се ова биљка препоручује: бронхитис, бронхијални катар, велики кашаљ, упала грла. Посебно је издвојен, као специфична индикација, велики кашаљ. У монографији су наведене и препоруке комбинације са другим биљкама (подбелом или очајницом). За испирање грала код акутних упала препоручује се у комбинацији са листом купине или ехинацее.

За заштиту у време епидемија се препоручује свакодневна употреба чаја од мајкине душице, јер она има својство да зауставља развој многих патогених клица, а неке и уништава. Али, треба нагласити колико је важно правилно припремити чај.

Никада не кувати чај у отвореном суду.

Узети довољну количину биљке за припрему чаја.

Мајчина душица садржи лако испарљиве лековите састојке који ће кувањем у отвореној посуди лако да испаре.Тако припремљен чај нема никаква лековита својства.

Такође је важно узети довољну количину биљке јер чај припремљен са недовољном количином биљке неће дати пун ефекат.[2]

Дакле, да направите добар чај, узмите супену кашику мајкине душице, прелијте са двеста грама кључале воде, поклопите и након пола сата оцедите, засладите медом и пијте три до четири шоље чаја дневно.

Користи се и за инхалације које се могу упражњавати увече пре спавања чиме се постижу бољи ефекти у терапији.

Данас су популарне разне воде за уста које се користе као хигијенска средства и за обезбедење пријатног даха. Уместо тих разблажених водица које морају да садрже конзервансе, а често и различите вештачке боје, може се користити етарско уље мајкине душице.Треба га увек имати у кући и свакодневно, а посебно пре изласка, ставити једну до две капи на коцку шећера и отопити у устима.

 

Агроинфо/ Пољопривреда.инфо / од 08.08.2018.

 

 

ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО - МАЈЧИНА ДУШИЦА: Природа нуди лек против нервозе, депресије и алкохолизма.. Ево како нас све лечи биљка најлепшег имена

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Хајдучка трава је једна од најлековитијих биљних врста. Од ње се могу правити чајеви против несанице, за испуцале руке, облоге за ране, али и купке. Сазнајте због чега је хајдучка трава толико здрава биљка.

Ако жудите за укусима из тропских крајева, а живите у стану, постоји начин да произведете млади ђумбир у саксији. Поред тога што корен ове биљке можете користити за чај или прављење супе, његово лишће може одлично да унесе свежину у просторију у којој живите. Иако се у већини продавница налази делимично осушен и стар корен биљке, он се може конзумирати и док је још млад.

Сакупља се горња половина стабљике после цветања, у периоду од априла до септембра. У народу се вековима успешно користи за лечење реуме, костобоље и свих болести зглобова. Поспешује брзо зарастање рана и регенерацију ткива. Чај је ефикасан лек код бронхитиса, обољења дигестивног тракта (органа за варење), и хеморагија у дигестивном тубусу.

Веома је мали број биљака које могу са сигурношћу могу да се конзумирају, а са друге стране да буду пријатне када се запале у лули или папиру за мотање цигарета.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета