KONOPLJIKA: Biljka za menopauzu, plodnost I regulisanje hormona

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Vekovima poznata biljka konopljika se najčešće koristi kada je potrebno regulisati menstrualni ciklus kod žena, ali je dokazano i da reguliše hormonski status. Poznata i kao drvo čednosti, a neretko je nazivaju i divlji biber.

Konopljika ili biberovac (Vitex Agnus Castus) grm visine 1-2 metra, prekrasnih ljubičasto-plavih cvetova i petoprstih, zašiljenih listova, samoniklo raste na Mediteranu, južnoj Evropi i centralnoj Aziji. 

Pokazala se kao odlično sredstvo za plodnost, ali i kod bolnih menstruacija, te kod endometrioze. Konopljika svoju lekovitost ispoljava i kod osoba koje imaju policistične jajnike, ali i kod fibrocističnih promena u dojkama, kao i kod akni koje nastaju pod uticajem hormonskog disbalansa.

Koristi se uglavnom alkoholni ekstrakt iz plodova, ali se mogu koristiti i eterično ulje dobijeno iz plodova i listova konopljike.

Kako se dozira konopljika?
Ako nije drugačije propisano dnevna doza treba da odgovara količini od:

- 30-40mg osušenih i samlevenih plodova konopljike;
- tinkture 1:5 – 0,2 ml ili 4 kapi;
- eteričnog ulja iz plodova ili listova – 50 mg ili jedna kap dnevno.
Da li je konopljika štetna?
Prema dosadašnjim saznanjima konopljika nije štetna i nema poznatih kontraindikacija.

Konopljika se primjenjuje u obliku kapsula, tinkture, vodeno-alkoholnih rastvora i eteričnog ulja. Upotreba preparata konopljike ne preporučuju se u trudnoći ali se slobodno može koristiti za vreme dojenja.

Agroinfo.rs

KONOPLJIKA: Biljka za menopauzu, plodnost I regulisanje hormona

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Može izlečiti alkoholizam, normalizovati krvni pritisak i ublažiti tonus mišića.

Doktor često ukazuje da treba što više da se vratimo tradicionalnoj medicini jer se lekovite biljke koriste još od antičkih vremena, a kroz istoriju smo naučili jako mnogo o pozitivnim učincima biljaka na naše telo. Pojedine vrste lekovitog bilja zaista nas mogu izlečiti.

Melase se može razlikovati u boji, slatkoću i nutricionom sadržaju u zavisnosti od sorte ili količine šećera. Slatko kao šećer, tečno kao med, crna melasa je prirodni zaslađivač visoke nutritivne vrednosti.

Špargla je jedno od najtraženijeg povrća u toku prolećne sezone, sveža koplja špargle imaju prednost u kuvanju

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета