KORIJANDER i sve o lekovitosti ove neverovatne začinske biljke

Foto: Unsplash
Korijander je biljka koja izgledom podseća na peršun, ali je mnogo intenzivnijeg ukusa. Osim što je začinska biljka i što je široko rasprostranjena u kuhinjama u čitavom svetu, vrlo je zdrava i ima brojna korisna svojstva na naš organizam.
Korijander (lat. Coriandrum sativum) je začinska biljka koju još nazivaju i kineskim peršunom, a u SAD-u je poznata i pod imenom cilantro. Na Mediteranu, Bliskom istoku i u azijskim zemljama listovi i seme korijandera se koriste već hiljadama godina.
Korijander je biljka koja se koristi na mnoge načine, u vidu začina, dodatka ishrani i svi njeni delovi su jestivi. U korijanderu se mogu pronaći velike količinu hranljivih vlakana, ali i minerala, gvožđa i magnezijuma, koji su veoma važni za zdravlje čitavog organizma.
Poreklo biljne vrste
Korijander je biljka koja potiče iz Južne Evrope, a postala je svetski popularna jer njeni listovi i miris imaju specifičnu aromu, koja svakom jelu daju posebnu notu. Osim u Južnoj Evropi, korijander je prvobitno pronađen i na Srednjem Istoku, tako da se širio iz dva pravca, velikom brzinom. Kao začin, koristi se u svežem ili osušenom obliku. Prvi put je pronađen još u grobnicama egipatskih faraona iz 21. dinastije. Egipćani su pravili tajni ljubavni napitak od smrvljenih semenki korijandera pomešanih sa belim lukom i vinom, koji je stimulisao seksualnu želju.
Lekovita svojstva korijandera
Korijander je bogat eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C (kao i drugim vitaminima) i organskim kiselinama, a njegovo ulje sadrži oko 70 odsto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol. Iako se najviše koristi kao začinska biljka, mnogi ne znaju da on ima razne benefite za zdravlje i da je odličan prirdoni antiseptik. Mnogi veruju da je korijander jedna od najstarijih začinskih biljaka jer se pominje još u Bibliji. Starogrčki lekar, čuveni Hipokrat ga je među prvima preporučivao kao lek, odnosno, naglašavao njegova lekovita svojstva.
Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Antioksidansi i fitonutrijenti, koje ova začinska biljka sadrži, imaju najsnažniji učinak ako jedete sveže listove ili pijete sveže isceđen sok od korijandera.
Semenke korijandera
Semenke korijandera sadrže nekoliko vitalnih isparljivih ulja i masnih kiselina koji im daju taj specifičan ukus, ali i lekovita svojstva. Semenke sadrže oko 1% etarskog ulja koje je nosilac lekovitosti biljke. Sadrži linalol, borneol, pinen, limonen i geraniol. Etarsko ulje deluje protivupalno i pokazuje efikasnost borbi protiv bakterija i gljivica, pa se zato ova biljka koristi u borbi protiv kandide (u kombinaciji sa žalfijom, vranilovkom i listom oraha) i loših bakterija koje napadaju digestivni trakt.
Smanjuje nivo holesterola i šećera
Kiseline koje se nalaze u korijanderu vrlo su delotvorne u smanjivanju količine holesterola u krvi. Osim toga, suzbijaju nakupljanje holesterola u arterijama i venama. Zahvaljujući stimulativnom delovanju na endokrine žlezde, korijander povećava izlučivanje insulina iz pankreasa i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za obolele od dijabetesa.
Normalizuje probavu
Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koja sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova te stimuliše rad probave. Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospešuju pravilan rad jetre i creva, kao i lečenje proliva. Delotvoran je kod dijareje uzrokovane bakterijama i gljivicama, budući da neki sastojci korijandera imaju antibakterijska svojstva. Sveži listovi korijandera stimulišu apetit.
Lek za anemiju
Korijander sadrži gvožđe koje se lako apsorbuje u krv i zbog toga direktno pomaže u lečenju anemije. Ako ste anemični, stavite pregršt svežeg korijandera u supu, salatu ili jelo od povrća. Mleveni korijander možete pomešati sa maslinovim uljem, solju i začinima, namazati ga na hleb i tako konzumirati.
Čisti organizam od toksina i teških metala
Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni kelat, što znači da veže na sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma.
Osim ovih, korijander ima i druga korisna svojstva na naš organizam, te tako može biti prirodan lek u lečenju salmonele, pomoći kod dermatoloških problema suve i svrbljive kože, kod eliminisanja viška tečnosti iz organizma, smanjenja reumatskih bolova, protiv nesanice i anksioznosti, za ublažavanje menstrualnih bolova i simptoma izazvanih upalom mokraćnih puteva, kod otklanjanja lošeg zadaha i sl.
Agroinfo.rs
KORIJANDER i sve o lekovitosti ove neverovatne začinske biljke
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Pod organskom proizvodnjom u Srbiji nalazi se svega dva odsto lekovitog bilja, zbog čega bi u budućnosti trebalo raditi na razvoju tog sektora, izjavila je danas posebna savetnica ministra poljoprivrede Tatjana Brankov na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.
Namirnice koje nam se najčešće plasiraju kao izuzetno zdrave ne moraju nužno to biti. Upravo je to slučaj i sa braon pirinčem, koji ako se jede u velikim količinama može dovesti do kontaminacije toksinom koji se u njemu sadrži.
Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu
Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka
Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.
Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.
- Најновије
- Најчитаније
Komentari