Foto: pixabay.free

Foto: pixabay.free

Repuh (Petasites officinalis) je zeljasta, višegodišnja biljka sa dugim, snažnim i mesnatim korenom. Stablo mu je uspravno, prekriveno sitnim, mekim vlaknima, iz kojeg se formiraju crvenkasti nazubljeni listići nalik krljuštima, koji su raspoređeni u rozete.

Cvetovi su cilindričnog oblika, prljavo bele do ružičasto ljubičaste boje, raspoređeni u vidu klasa. Uspeva uglavnom pored potoka, izvora kao i na vlažnim obodima šuma. U fitoterapiji se koriste listovi koji se beru od maja do jula.

Korenje se sakuplja od marta do aprila ili od septembra do oktobra. Repuh je lekovita biljka koja pospešuje mokrenje i znojenje, a poseduje i jaka antiseptička svojstva. Veliki mesnati listovi upotrebljavaju se kao sveži za obloge u slučaju uganuća, otoka, opekotina, modrica i čireva.

Koristi se takođe i u lečenju gripa, akni, čireva, ekcema, bolesti organa za disanje, kostobolje, bolnih menstruacija kao i kod otežanog mokrenja i epilepsije.

Čaj od repuha:
Preliti kašičicu usitnjenog korena repuha sa 2 dl vode i ostaviti da odstoji 12 sati, najbolje preko noći. Ujutru malo zagrejati, procediti i piti u gutljajima.

Obloga od repuha:
Sveže i oprane listove izgnječiti oklagijom i previjati na bolna mesta 3-4 puta u toku dana.

Vreme cvetanja: mart-april.

Upotrebljivi delovi: Listovi i koren.

Branje i prerada: Koristi se svježa biljka, list, korijen i sok biljke. Listove beremo u proleće nakon formiranja, od maja do jula, a koren u rano proleće(mart-april) ili jesen(septembar-oktobar). Pošto se očisti od zemlje, tanko korenje se  iseče na male komade, ako je neophodno, raseče se i po dužini, i suši se na suncu ili toplom vazduhu.

Miris i ukus: list miriše poput trave, a koren ima aromatičan, poseban miris te neugodan ukus.

Stanište: raste pored potoka,reka, jezera,močvara, izvora, uz vlažne livade i šumske puteve, na periferiji šuma.

Lekoviti sadržaj: Eterično ulje, dekstrin, inulin, saponin, petazitin - patasin, alkaloid, pyrrolizidine, tanin, sluz, mangan, kalijumove soli, isparljivo ulje, vitamin C, karotin, baktericidne supstance(supstance koje uništavaju bakterije).

Terapeutske indikacije:

- Grip, akne, furunkuloza (čiravost),
- ekcem (pojava crvenila, otoka i malih mehurića na koži),

- respiratorna insuficijencija (slabost organa za disanje), kostobolja,
- epilepsija, dismenoreja (bolna menstruacija), disurija (otežano mokrenje), kao i lečenje
- plućnih bolesti
- bolova i drugih tegoba želuca i creva
- tegoba jetre i žuči itd
- grčeva
- sveži list repuha koristimo kod lečenja raznih površinskih rana, čireva, bolova u zglobovima, kod upale zglobova, reumatskih tegoba, poliartritisa, tako što izgnječimo list, stavimo ga direktno na ranu i previjemo
- možemo iscediti sveži sok iz lista koji takođe koristimo za lečenje raznih rana kao i svježi sok isceđen iz korena repuha koji koristimo kod jakog i naglog opadanja kose ili gubitka kose
- listovi repuha, ukratko možemo reći, deluju kod svih gastrointestinalnih tegoba, te tegoba
- urogenitalnog sistema
- respiratornog sistema
- kao i kod migrena
- osušeni korien repuha je dobar lek za izazivanje obilnog znojenja i mokrenja
- za odstranjivanje sluzi i katara iz svih organa
- za pražnjenje creva
- kod zaraznih bolesti kao što je kuga
- kao sredstvo protiv parazita u crevima
- za lečenje reume, gihta, reumatoidnog atritisa, poliartritisa, reumatskih bolova.

 

Repuh kao snažan antiseptik

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Procene su da čovek na svakih deset godina otprilike zaista preleži grip jer je naš imunitet veoma otporan prema virusu gripa. U nastavku vam otkrivamo koje su to najčešće greške koje pravimo u lečenju od ovog virusa.

Jaborandij se odavno koristi kao biljka u Severnoj Americi. Lokalni ljudi koristi biljku kao prirodno sredstvo za lečenje epilepsije, konfuzije, gonoreje, groznice, gripa, pneumonije, bolesti bubrega, psorijaze, nervoze.

Грип је заразна упала плућа прасади, а нарочито одојчади. Појављује се обично само у већим узгојима. Болест је врло заразна, а шири се највише на тај начин што се прасци од више крмача састају и заједнички хране.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета