Zvinčac biljka za hepatitis i bolesti jetre

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Lekari antike, pre 2 hiljade godina, verovali su da zvinčac štiti od bilo kog smrtonosnog otrova: treba skuvati šaku njegovih cvetova i popiti dekokt, ili bar samo sažvaćiti suve ili sveže cvasti.

Zvinčac (lat. Bupleurum aureum L.) Lekovita svojstva ima gotovo cela biljka (list, cvet, stabljika i koren), ali se uglavnom koristi nadzemni deo.

Zvinčac ima:

holeretičko, hepatoprotektivno, antitoksično, antiseptičko, antiinflamatorno, zaceljujuće, antipiretičko, tonizirajuće dejstvo.
Biljke roda Zvinčac poznate su čovečanstvu od davnina i do danas se aktivno koriste u medicini u zemljama jugoistočne Azije (B. chinensis, B. falcatum) kao hepatoprotektivna sredstva.

U oficinalnoj, a ranije u narodnoj medicini, vrste zvinčca su poznate kao dobra holeretička sredstva za lečenje bolesti jetre i žučne kese.

Zvinčac se koristi za unutrašnju i spoljnu upotrebu.

Kod hepatitisa i bolesti jetre, prehlade i groznice koristi se infuz:
3 kašičice suve trave preliti sa 1 šoljom ključale vode, ostaviti 4 sata. Infuz se uzima 1/3 šolje 3 puta dnevno pre obroka. Trajanje tretmana je 3 – 4 nedelje.

Važno je znati da se zvinčac uzima pre obroka, jer nakon uzimanja infuza počinje aktivno da se luči žuč, digestivni sokovi pankreasa i želuca.

Tonizirajući čaj od zvinčca ima prijatan ukus i aromu.
Za pripremu čaja, prelijte 1 kašiku suve biljke sa 1 šoljom ključale vode, ostavite 5 minuta, dodajte med po ukusu.

Agroinfo.rs/rulek.rs

Zvinčac biljka za hepatitis i bolesti jetre

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета