Jedinstvena pojava na KOPAONIKU: Srbija s njenim skrivenim čudima prirode nepresušan izvor iznenađenja

Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

U srcu Kopaonika, u prirodnom rezervatu Metođe uzan putić vodi kroz šumu, a na svakom koraku nalazi se neverovatan spoj prirode, kamena i vode.

Lepote Srbije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i taman kad pomislimo da smo svaki kutak naše zemlje upoznali, iznenadi nas neko novo, skriveno čudo prirode. Nestvarni spoj flore i faune oduzima dah svakome ko se uputi ovom stazom, a posebno iznenađenje predstavlja gejzir duboko u šumi.

Kako gejziri nisu mnogo karakteristični za naše podneblje, ova jedinstvena prirodna pojava iznenadi svakoga ko se uputi ovom stazom. Gejziri najčešće izlaze iz velikih dubina, gde je voda pod velikim pritiskom i onda zato izlaze naglo iz zemlje, kako bi se osloboodili tog pritiska. Najčešće su topli. Osim gejzira, prolaznici ovde mogu da nalete i na tragove rudaremke još iz rimskog perioda i srednjeg veka.

Planina Koaponik bila je majdan, bogata rudama gvožđa, olova i bakra, ali i srebrom i zlatom, a zbog rudnika i bogate rude nekada je bio poznat pod nazivom Srebrna planina.

Dugo staza između stoletnih bukvi vodi pravo do crkve u steni psovećene Svetom Metodiju. Ovo je najverovatnije nekada bio rudnik, odnosno rudarsko okno.

Prema rečima arheologa, ljudima je trebalo mesto gde će se moliti bogu kada su na mukama, te se pretpostavlja da je u periodu Turaka kada je bilo zuluma i kada su ljudi bili ugroženi, korišćeno kao poslednje utočište vere.

Izvor:kurir.rs

Jedinstvena pojava na KOPAONIKU: Srbija s njenim skrivenim čudima prirode nepresušan izvor iznenađenja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora više od 22 hektara šume biće posečeno radi izgradnje ili rekonstrukcije ski-staza i ski-liftova.

U ski centru "Kopaonik", javno preduzeće "Skijališta Srbije" je započelo akciju pošumljavanja. Plan je da se u narednom periodu zasadi 20 hiljada sadnica smrče.

Svima koji Srbiju vole da istražuju na nešto drugačiji način, da pešače i planinare, preporučujemo da krenu putem srpske istorije i istraže predeo od planine Rudnik do Rajca.

Evropski jelen se nakon 160 godina vratio na Kopaonik, pošto se projektom Uprave za šume pri Ministarstvu za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije vrši naseljavanje evropskog jelena na teritoriji centralne Srbije.

Iako Srbija možda spada u površinom manje države može da se pohvali neverovatnim, gotovo nestvarnim prirodnim i istorijskim bogatstvom.

Sve je počelo od jedne želje i cilja, da sa porodicom nastavi život u rodnom kraju i da iskoristi blagodeti okoline u kojoj živi. Marka Pantović danas uspešan privrednik koji proizvodne pogone ima kod Kopaonika, jedna od retkih priča koja pokazuje kako dobra ideja i doslednost u poslu mogu da vas dovedu do vrha.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета