Jedna od najvećih ptica grabljivica SURI ORAO (VIDEO)

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Suri orao je jedna od najvećih ptica grabljivica. Drugi, manje poznatiji naziv ove grabljivice, je Zlatni orao.

Nekada, ova vrsta je nastanjivala šume i ravnice, dok je danas prisutna u planinskim predelima.

Suri orao je u Srbiji retka i strogo zaštićena vrsta. Ima ih sporadično da području Vojvodine, a sreću se u planinskim oblastima zapadne Srbije (okolina Arilja, Pešterska visoravan, kanjon Uvca), kao i na jugoistoku naše zemlje (Stara planina).

Voli da se gnezdi na liticama i u kanjonima. Pravi veliko gnezdo, prečnika i do 2m. Suri orao je monogamna životinja i može provesti i ceo život sa jednim partnerom. Vrlo je važan za prirodu jer se nalazi na vrhu lanca ishrane. Suri orao kontroliše brojnost drugih životinja koje su mu plen, poput zečeva i glodara, održavajući tako ekološku ravnotežu. Ugrožen je zbog gubitka staništa, ilegalnog hvatanja, krivolova, kao i trovanja.

Kako izgleda suri orao?
Većina ovih vrsta su dužine između 66cm i 100cm i imaju raspon krila između 150cm i 240cm. Ženke su krupnije od mužjaka.

Mladunci i odrasle jedinke su veoma slični. Jedino što ih razlikuje jesu bele fleke koje imaju mladunci, kod nožnog zgloba i rep bele boje. Razlike nestaju mitarenjem, a potpuno se gube u petoj godini. Rastom dobijaju tamnosmeđu boju i zlatnu boju na vratu i zadnjem delu glave. 

Ženke legu dva crna jajeta između januara i septembra (u zavisnosti od mesta u kojem žive). Ležanje na jajima počinje praktično odmah pošto se snese prvo jaje, i pilići se obično legu poslije 45 dana. Potpuno su beli i roditelji ih hrane oko 55 dana pre nego što mogu da pokušaju sa svojim prvim letom i lovom.

Čime se hrani zlatni orao?
Suri orlovi su poznati po izuzetno dobrom i oštrom vidu, te mnogo lako uoče plen i na većim razdaljinama. Kandže koriste isključivo za ubijanje plena. Hrane se zečevima, lisicama, mrmotima, kornjačama, miševima, kunama, drugim pticama pa i stokom. U zimskom periodu imaju dosta poteškoća što se tiče plena, pa se tada mogu hraniti i strvinom. Najčešće love u paru. Dok jedna ptica goni plen, druga ga čeka u zasedi. Plen hvataju snažnim, moćnim nogama na kojima su oštre kandže. Kao što love u paru, tako i zajednički jedu raskomadani plen. Lov najčešće traje do podne. 

Ova vrsta grabljivica, pravi gnezda i do 1m visine, a prečnika 2m. U zavisnosti od mesta stanovanja, ženke jaja legu između januara i septembra. Jaje je crne boje, a pilići se legu posle 45 dana.

Zanimljivost je da se Suri orlovi mogu dresirati.

U video prilogu možete videti kako izgleda suri orao, izbliza:

Jedna od najvećih ptica grabljivica SURI ORAO (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета