LJUBIČASTA DETELINA: Najlepša ukrasna biljaka koja osim lepote donosi i sreću

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Potiče iz Brazila, a njeni tamnoljubičasti cvetovi se zatvaraju tokom noći, potiče iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis).

Ljubičasta detelina traži svetlost i vlažno zemljište. Ako se gaji u spoljašnjim uslovima, treba joj obezbedite svetlost, prija joj temperatura oko 15 stepeni. Mogu tolerisati i veće teperature, međutim mora se voditi računa, jer ako pređe 27 listovi će klonuti i biljka neće biti sveža i lepa. Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vreme. 

Raste iz lukovica i razmnožava se njihom deobom. Kao i ostale lukovice, i ova detelina ima periode mirovanja, a na kraju takvog perioda možete da izvadite lukovicu iz zemlje, odvojite bočne čenove i da ih zasadite u odgovarajuću zemlju pa ćete dobiti nove biljke.

Biljke su otporne na bolesti, a od štetočina imamo čestu pojavu biljnih vaši. Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna biljka ali se može saditi u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvećem kao što su begonije.

 

Izvor:zemlja.rs

LJUBIČASTA DETELINA: Najlepša ukrasna biljaka koja osim lepote donosi i sreću

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Niskih je zahteva prema zemljištu, samo je potrebno da joj obezbedite peskovitu, dobro dreniranu zemlju.

Muflon je podvrsta grupe divljih ovaca (lat. Ovis orientalis). Smatra se da je jedan od dva pretka svih modernih vrsta domaćih ovaca.

Nezahtevna biljka kojoj ne smeta suv vazduh od zagrevanja i jako sunce na prozoru. U svojoj domovini raste na granitnim stenama visine do 60 cm. Pored jakih bodlji, koje podsećaju na kaktus, ima i ovalno zeleno lišće. Tokom zime pojavljuju se beli, žuti ili ružičasto-crveni sitni cvetovi.

Kada je vreme cvetanja, od maja do oktobra, ovo cveće krasi mnoge balkone, najčešće dolaze u beloj, ružičastoj, crvenoj i ljubičastoj boji..

Lavanda ne mora da se đubri, jer nije zahtevna kao druge biljke, ali voda je ključna.

Predstavlja pravu egzotičnu biljku koja raste u tropskim prašumama Centralne i Južne Amerike. Dok se u ostalim krajevima gaji isključivo u zatvorenim prostorijama, tj. kao saksijsko cveće za vaš dom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета