Kroz 10 koraka naoštrite lanac testere

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Motorne testere vam olakšavaju posao, naravno pod uslovom da ih dobro održavate.

Sa pravilno naoštrenim lancem radite brže, ugodnije i sa manje snage, a habanje i potrošnja goriva se smanjuju, kao i rizik od ozleda. Da bi ste uspešno naoštrili lanac, biće Vam potreban sledeći alat:

- Okrugla i ravna turpija
- Ručica za turpije
- Šablon za oštrenje
- Stega vodilice

Postoji nekoliko osnovnih pokazatelja koji ukazuju na to da je lanac na testeri tup. Ti pokazatelji mogu biti:

1. Testera vam vuče u stranui (ne seče pravo)  – ukoliko primetite da testera seče ukrivo, to je znak tupog lanca. Sečenje ukrivo prouzrokuju zubi na jednoj strani lanca koji su tupi, dok sa druge strane oštri zubi vuku testeru u stranu. 

2. Lanac ne ulazi s lakoćom u drvo – oštar lanac treba sam da ,,tone” u drvo dok sečete,  ukoliko je potrebno da vršite dodatni pritisak na motornu testeru ili da dodajete više gasa nego inače, to je znak da je lanac tup i ne seče na način na koji bi trebao. 

3. Dim – ako lanac proizvodi dim dok sečete drvo, to jeznak da nešto sa njim nije u redu. Pre svega proverite da li je lanac adekvatno zategnut, kao i da li je dovoljno podmazan. Kada ste to proverili i isključili kao mogući problem, to je jasan znak da je lanac tup.

4. Zveckanje i poskakivanje – još jedan znak koji ukazuje na istrošen i tup lanac, što će vam dodatno otežati precizno sečenje. Do ovoga dolazi jer vodilica ne drži lanac u adekvatnom položaju i samim tim je sečenje otežano jer ima lufta izmedju lanca i vodilice.

Postupak oštrenja lanca testere u 10 koraka

Prvi korak
Očistiote testeru, jer mora biti čista. A evo i objašnjenja zašto, jer lanac je deo testere koji se pomera i ukoliko je prljav ili se nešto zaglavilo izmedju vodilice i lanca, može smanjiti životni vek samog lanca ili u najgorem slučaju ugroziti Vas i sve koji koriste takvu testeru.

Drugi korak
Testeru stavite na ravnu površinu da se nebi pomerala. Najbolji način da učvrstite testeru jeste da koristite stegu vodilice koju ćete postaviti na ravnoj površini i tako osigurati testeru da se ne pomera. Nakon što to uradite,  pristupate oštrenju lanca. Za ovaj posao biće nam potreban set za oštrenje lanca. 

Treći korak
Nakon što ste osigurali i pripremili testeru za oštrenje, moraćemo da proverimo lanac na testeri još jednom, kako bi ustanovili koji rezni zubi su u najlošijem stanju, zato što ćemo prvo da krenemo od njih. Iz razloga što svi rezni zubi moraju da budu iste veličine kako bi lanac svoj posao obavljao na način na koji je predvidjen.

Četvrti korak
Oštrenje krenite sa okruglom turpijom i namestiti na ručicu.

Peti korak 
Aktivirajte kočnicu lanca kako se lanac ne bi pomerao prilikom oštrenja.

Šesti korak
Prvo ćemo početi sa oštrenjem zuba sa jedne strane, a kad završimo, naoštrićemo i drugu stranu.

Sedmi korak
Kako bi lanac bio ravnomerno naoštren, savetujemo brojanje pokreta ruku. Trudite se da pomerate turpiju unapred dugim i ravnomernim potezima koristeći obe ruke.

Osmi korak 
Nakon što ste naoštrili zube na jednoj strani, ponovite celu proceduru i na reznim zubima sa druge strane koristeći alat kao i do sad.

Deveti korak 
Nakon što ste završili oštrenje reznih zuba okruglom turpijom, pređite na ravnu za turpijanje čistača lanca. Prislonite šablon na lanac kako bi podesili visinu čistača lanca za odgovarajuće drvo koje planiramo da sečemo.

Visina vodećeg zuba – graničnika dubine se odredjuje prema vrsti drveta koje se seče. 

Deseti korak 
Ravnom turpijom stružite čistač sve dok se ne izravna sa šablonom. Pokreti ruke takodje treba da budu dugi i ravnomerni, ukoliko je najduži deo reznog zuba manji od 4mm ili kada se u toj zoni nadju naprsline, takav lanac MORA biti zamenjen novim.

Agroinfo.rs/motobike.rs

Kroz 10 koraka naoštrite lanac testere

Komentari

buy cialis pills 1 Malignant neoplasm of lower gum C03

voyages levitra Click a treatment type below to drop to that section

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Korišćenje šumskog ostatka podrazumeva korišćenje mehanizacije za seču,izvlačenje, sakupljanje, utovar, dalju preradu šumskog ostatka i prevoz proizvoda koji nastaju njegovom preradom.

Моторне тестере су незаменљив алат, нарочито у воћарству и шумарству. Правилним одржавањем не само да се продужава радни век тестере, већ се може побољшати и њена училнковитост.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета