Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Zdrava jetra je sve što vam treba da se oslobodite toksina iz organizma. Njen posao je da odstrani sve otrove iz krvi i pretvori ih u bezopasna jedinjenja.

Par namirnica koje pomažu jetri da radi u svom punom kapacitetu.

CVEKLA

Cvekla sadrži jedinjenja koja pomažu jetri da proizvodi veću količinu hemijskih elemenata za detoksikaciju, kao što je glutation. Takođe, cvekla je puna antioksidanata koji su važni u borbi protiv otrova u organizmu i malignih ćelija. Najefektniji način ako želite da koristite cveklu kao lek jeste upravo u vidu soka. Sok od cvekle koristi se za sve vrste prirodnog lečenja kao sveže ceđeni, tj. presni jer se kuvanjem gubi na lekovitosti istog. Kako napraviti sok od cvekle? Od jednog kilograma cvekle dobija se 700 do 750g soka. Dodavanjem različitih sastojaka dobićete prirodni lek koji će vam pomoći u prevenciji i izlečenju raznih zdravstvenih tegoba. Pozitivan učinak ovih sokova na zdravlje jednostavno je neizostavan. Lekari cveklu nazivaju prirodnim aspirinom.

AVOKADO

Avokado sadrži glutation koji je jedan od najvažnijih antioksidanata i jetra pomožu njega neutralizuje opasne toksine pre nego što naude ostatku organizma. Takođe, avocado sadrži i dosta vitamin E i vitamin C, kao i vitamin K koji sprečava zapaljenje jetre.

KURKUMA

Ovaj čuveni indijski začin iz porodice đumbira pun je sastojka kurkumina. Kada jetra dođe u kontakt sa opasnim toksinima, kao što je na primer alcohol, kurkumin značajno pomaže njenim ćelijama, tako što ih čini otpornijim. U kineskoj narodnoj medicini kurkuma se od davnina koristi za lečenje slezine, jetre i želuca, za čišćenje krvnih sudova, kod povišenog krvnog pritiska, za smirenje bolova i za stimulaciju uterusa. 

JABUKA

Osim povrća, i voće može da pomaže jetri. Pre svih jabuka, koja sadrži puno pektina, koji olakšava telu da odvoji toksine iz krvi i prosledi ih jetri na čišćenje. Jabuka na dan i lekar Vam ne treba.

 ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je pun jedinjenja polifenola koja sprečavaju slobodne radikale da naude jetri, dok povećava proizvodnju enzima za detoksikaciju za čak 80%. Zeleni čaj se obično uzima u dozama od 300-400mg polifenola (aktivne supstance u zelenom čaju) dnevno. Jedna šolja čaja sadrži 50-100mg polifenola. Zeleni čaj se ne preporučuje u slučaju alergije na kofein, kod nesanice, epilepsije.

BELI LUK

Beli luk je zdrav za sve, pa i za jetru. On sadži arginine, selen i vitamin B6 koji značajno pomažu procesu detoksikacije.Najviše koristi dobićete od sirovog belog luka. Ali, ako se odlučite da ga kuvate , ne zagrevajte iznad 60 C . Viša temperatura ubija alicin , pa dodajte beli luk u svoje jelo tek kad je skoro kuvano .

 KUPUSNJAČE

U kupusnjače ubrajamo kupus, karfiol, brokoli, prokelj. Iako je svo povrće dobro za jetru, kupusnjače se posebno ističu jer njihovo tamno zeleno lišće sprečava slobodne radikale koji nastaju prilikom detoksikacije da naude jetri. One takođe izazovaju lučenje enzima za detoksikaciju i to čak nedeljama nakon što smo ih pojeli.

Izvor: intertim.net

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nedostatak cinka usled neredovne ishrane i stresnog života dovodi naš organizam u mučno stanje...Zato nadoknadite ga

Iako lešnici spadaju pod nešto skuplje namirnice, nemojte da vas to zaustavi. Zaista se isplati upotrebiti ih za lešnikovo mleko.

Crassula ovata, ili samo Krasula, je biljka koja ima mnoga imena. Zovu je još srećna biljka, biljka koja privlači novac, drvo za novac. Krasula ima dobar anti-upalna, antivirusna i anti-bakterijska svojstva.

Ulje od koprive je odličan način da sačuvate njene prednosti u maloj bočici i na duže vreme.

Većina nas voli zauljiti salatu, povrće, meso i drugu hranu, ali kako to uraditi da ujedno bude i ukusno i zdravo?

Nizak nivo serotonina ponekad može da vodi i u depresiju, i zbog toga nije loše da znate da možete da podstaknete lučenje ovog hormona i na sasvim prirodan način, bez upotrebe lekova.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета