Čuvarkuća poznata po narodnim verovanjima da ima snažna lekovita dejstva

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Osim dekorаtivnosti, izuzetno je lekovitа i koristi se u nаrodnoj medicini, zаto što poseduje protivupаlnа, аntiseptičkа i diuretičkа svojstvа

Prevod lаtinskog nаzivа ove biljke “uvek živа” govori o njenoj neuništivosti. Premа drevnom verovаnju, štiti dom i porodicu od zlih silа, bolesti i požаrа, pа je zаto dobilа nаziv čuvаrkućа.

Čuvarkuća i med su prirodni lek za ciste. Da biste napravili ovaj melem potrebno je 300 grama listova čuvarkuće i 500g domaćeg meda. Sameljite čuvarkuću i pomešajte sa medom a zatim ostavite da odstoji nekoliko dana. Nakon toga konzumirajte 1 – 2 kašičice svakog dana. Dokazano je da ova smeša uspešno leči miome na materici kao i ciste na jajnicima ali i ciste u grlu. 

Čuvarkuća je stari narodni lek za bol u uhuh, oštećenja bubne opne i gubitak sluha pa je često nazivaju i uhovnik. Njen sok rastvara višak smole u uhu i uopšteno smanjuje bol, a naziv čuvarkuća dobila je zbog toga što često krasi krovove kuća. Za bol u uhu najbolje je da ukapate 3 do 4 kapi soka čuvarkuće u uho, da malo odležite i posle se okrenete tako da sok iscuri iz uha. 

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspešno bore protiv bakterija. Pomaže i kod nervnih smetnji, strahova i padavice, te protiv crijevnih parazita. Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uva i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora materice i usne šupljine. Pijte tri kašike soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke.

Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje. Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista. Mast od čuvarkuće je lekovita za: rane koje su nastale od udarca i prignječenja, otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, ubode insekata, fistula i gnojnih rana koje dugo ne zarastaju. 

Potrebno vam je: 1 šaka sitno iseckanih listova čuvarkuće i 200 grama masti. Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpi se pomešaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuvanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Posle toga se mast ponovo lagano zagreje da postane tečna, procedi se i stavi u teglicu i čuvati u frižideru.

 

Agroinfo.rs

Čuvarkuća poznata po narodnim verovanjima da ima snažna lekovita dejstva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Zbog svojih čudotvornih svojstava neem je poznat celog svetu, a u Indiji se smatra svetim drvom. Neem se primjenjuje lokalno i oralno u lečenju mnogih bolesti.

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Pčelare je posebno obradovala vest da je otkupna cena bagremovog meda dostigla istorijski maksimum, a nadaju se i dobroj paši.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета