Med i njegova ČUDOTVORNA svojstva

Foto: Pixabay
Med je gusta, slatka, sirupasta materija, proizvod medonosnih pčela dobijen od sabranih voćnih i drugih sokova prerađenih u pčelinjem želucu. Osim što se koristi kao poslastica, od davnina su poznata mnoga lekovita svojstva meda koja pomažu kod različitih oboljenja i poremećaja organizma.
Legenda kaže da su pčele svete životinje i rajska bića koja žive u zajednici u kojoj svaka jedinka marljivo obavlja svoj zadatak. Naučnike i dalje fasciniraju ovi insekti kao i sam med i njegova čudotvorna svojstva. Utvrđeno je da med u sebi sadrži vitamine, minerale, enzime i kiseline. To je jedini prehrambeni proizvod koji nikada ne može da se pokvari, a poznato je da isto svojstvo stiču i namirnice potopljene u med.
Korisna i lekovia svojstva meda
Skoro svi narodi na svetu, osim što koriste med kao poslasticu, koriste ovaj dar iz prirode i kao lek. Gotovo da nema boljke koju med ne može da ublaži ili čak izleči pa se tako koristi za poboljšanje probave i uklanjanje stomačnih tegoba jer se lako asimilira i ima snažno antibakterijsko dejstvo. Primjenjuje se u lečenju kašlja, upale sinusa i disajnih puteva, iscrpljenosti, različitih alergija, oštećenja jetre i žučnih tegoba, kao i srčanih oboljenja jer dobro utiče na mišiće ovog organa. Osobama koje imaju povećan holesterol savetuje se da industrijski šećer zamene medom, a svakako je zdraviji i blagotvorniji zaslađivač u šolji mlakog čaja. Med takođe poboljšava apetit, podiže imunitet, ali i krvni pritisak, smiruje razne upale i leči rane i opekotine.
Preporučljivi dnevni unos
Preporučljivo je uzimati kašičicu meda ujutru na prazan stomak sa mlakom, a ne hladnom vodom. Osim toga, vrlo je poželjno pomešati jednu kašičicu meda sa sokom jednog limuna i sve to popiti ujutru pre doručka. Ovim ćemo blagotvorno uticati na svoje zdravlje, jačanje organizma i detoksikaciju.
Boja samog meda, kao i njegov miris i ukus zavise od vrste cveća i polena koje pčele sakupljaju. Primera radi, bagremov med je prijatnog mirisa i ukusa, a može biti različite boje, od svetlobele do tamnozelene, dok lipov med miriše na prolećni cvet ovog drveta, a boja mu je vodeno-bela, svetlozelena ili zeleno-žuta.
Ukoliko se odlučite da med uvedete u svakodnevnu ishranu i upotrebu, pre same kupovine je poželjno znati od koga med kupujete, da li se radi o pravom, kvalitetnom medu koji jedino takav ima gore navedena poželjna svojstva. Osim toga, med birajte po sopstvenom ukusu tako da možete da uživate svim svojim čulima u ovoj izuzetnoj namirnici.
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Masovno uginuće pčela u Srbiji pretvara se u pravu ekonomsku katastrofu - šteta bi mogla da premaši čak 100 miliona evra, procenjuju stručnjaci iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.
U Srbiji je u toku masovno uginuće pčela, do sada je stradalo više od 50 odsto društava, a uzrok je, verovatno, prošlogodišnja suša i nedostatak polena zbog čega su loše hranjene tokom perioda odgajanja „zimskih“ pčela, rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.
Izveštaji o masovnom uginuću pčela i praznim košnicama stižu iz skoro svih krajeva Srbije. Pomor je ponegde i sto odsto
Pčele, koje imaju ključnu ulogu u proizvodnji hrane, umiru u zapanjujućem broju u Sjedinjenim Američkim Državama.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета