Sapunjavo drvo je zaista neobično, jer praktično proizvodi sapun.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Sapunsko drvo je domaća listopadna biljka tropskih i suptropskih regiona. Sapunski plod je plod drveta koje raste u Nepalu i Indiji. Na Istoku su ovaj plod i njegovo dejstvo odavno poznati i na visokoj ceni.

Sapunsko drvo ima predivno veliko lišće, a raste na visini i do 1500m. Krošnju drveta čine grane i lišće koje su oblikom slični kišobranu, veličine 5 m u prečniku. Drvo dostiže visinu i do 25 metara, a širinu i 3 do 5 metara i obimu. Kora mu je svetlucavosiva i glatko kada je biljka mlada, a tamnosiva kada biljka postane zrela. Listovi su dugi i obliku pera. Cveta tokom leta, a cvetovi su joj mali, zelenkasto-bele boje. Plodovi se pojavljuju u julu-avgustu i sazrevaju do decembra, a sakupljaju se tokom zimskih meseci.

Zreli plodovi se skupljaju, bobica se odvaja od omotača i sam omotač se isušuje na suncu. Upravo ti omotači su sapunski orasi. Sapunski orasi su potpuno ekološki proizvod. Njihova svojstva su tu zahvaljujući saponinima koji se nalaze u njima. Nakon ispiranja ovi saponini se odvajaju u vodi. Oni uopšte nisu štetni za okolinu. 

Postoji duga i uspešna tradicija tretiranja raznih kožnih problema sapunskim plodom. Ovaj plod ima nežno dejstvo na kožu i nema neželjene nuspojave.

Sapunski plod čini čuda u ublažavanju kožnih problema kao što su psorijaza i ekcem.

Izvor:zdravljeilepota.net

Sapunjavo drvo je zaista neobično, jer praktično proizvodi sapun.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ulje od biljke koja se zove žuti noćurak, veoma je korisno protiv raznih kožnih oboljenja, kao što su dermatitis i ekcemi. Ono je delotvorno i kod upale zglobova i vezivnog tkiva (artritis), kao i kod autoimunih bolesti (lupus).

Biljka koja raste na juznoafrickoj visoravni, gde je smatraju za prirodni lek.Poznat je kao majčino čudo, crveni čaj.

Psorijaza je veoma uporna autoimuna bolest koja ljudima stvara velike neprijatnosti i probleme. Pored klasične terapije različitim preparatima za mazanje, poput krema i masti, unošenje pojedinih namirnica može biti od koristi u ublažavanju ovog stanja.

Jaborandij se odavno koristi kao biljka u Severnoj Americi. Lokalni ljudi koristi biljku kao prirodno sredstvo za lečenje epilepsije, konfuzije, gonoreje, groznice, gripa, pneumonije, bolesti bubrega, psorijaze, nervoze.

Ova biljka poreklom je iz istočnog dela Severne Amerike, u Evropu je doneta u 18. veku.

Njen cvet, koji se koristi kao lek, ima latice koje opadaju i na najmanji dodir. Nemci su duhovito nazvali ovaj cvet „muška vernost".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета