Foto: pixabay.free

Foto: pixabay.free

Ulje od biljke koja se zove žuti noćurak, veoma je korisno protiv raznih kožnih oboljenja, kao što su dermatitis i ekcemi. Ono je delotvorno i kod upale zglobova i vezivnog tkiva (artritis), kao i kod autoimunih bolesti (lupus).

Žuti noćurak (lat. Oenothera biennis) je divlji cvet koja raste širom Severne Amerike.

Ulje od žutog noćurka, takođe ublažava simptome PMS-a, bolne menstruacije i smanjuje depresiju. Žuti noćurak je biljka koja raste na severu Kine. Cvetovi ove biljke se otvaraju samo uveče i traju samo jednu noć, od čega i potiče naziv.

Indijanska plemena Severne Amerike koristila su žuti noćurak za lečenje rana. Ulje žutog noćurka dobija se iz njenih semenki primenom metoda hladne ekstrakcije. Ulje žutog noćurka sadrži vitamin E, linolnu, gama-linoleinsku i arahidonsku kiselinu.

Ovi sastojci imaju višestruko delovanje na organizam čoveka (antisklerotičko, kardioprotektivno, antioksidantsko, gonadotropno, kozmetološko i antitumorsko).

Ulje se izdvaja iz semenki i priprema se kao lek koristeći hemijsku supstancu koja se zove heksan. Seme sadrži do 25% esencijalnih masnih kiselina, uključujući linolnu kiselinu (LA) i gama-linolensku kiselinu (GLA). Obe navedene kiseline spadaju u omega-6 masne kiseline.

Ljudskom organizmu je neophodna ravnotežu omega-6 i omega-3 (koji se nalaze u ribljem ulju). Većina stanovnika razvijenih zemalja dobija previše omega-6 masnih kiselina kroz svoju ishrani. Treba napomenuti da postoje različite vrste omega-6 masnih kiselina. Neke su zdraviji od drugih, poput onih koji se nalaze u ulju žutog noćurka.

Ekcem
Simptomi ekcema uključuju crvenilo, perutanje i svrab. Više od 30 studija na ljudima izveštava o koristima ulja žutog noćurka (EPO) za ekcem i dermatitis. Studija od 1.207 osoba sa ekcemima otkrila je da EPO pomaže ublažavanju simptoma uključujući svrab, perutanje, edeme (zadržavanje tečnosti i otekline) i crvenilo. 

EPO se može koristiti i kod dece i kod odraslih sa kožnim stanjima.

Predmenstrualni sindrom (PMS)
Mnoge žene širom sveta uzimaju ulja žutog noćurka (EPO) kako bi smanjile simptome PMS-a, iako nedostaju naučni dokazi koji bi potvrdili njegovu korisnost. Nekoliko studija kontrolisanih placebom u starijoj literaturi izvestilo je da je gamolenska kiselina bolja od placeba u lečenju predmenstrualnog sindroma i / ili bola u dojkama. Međutim, postoje i oprečni rezultati uglavnom iz novijih kliničkih studija. Generalna preporuka je posavetovati se sa lekarom ukoliko planirate da koristite ulje noćurka za simptome PMS-a.

 

Lekovito ulje od žutog noćurka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate neprijatnosti, bolove i grčeve tokom menstrualnog ciklusa, ovaj čaj će vam zasigurno pomoći da lakše prebrodite ovaj period.

Biljka koja raste na juznoafrickoj visoravni, gde je smatraju za prirodni lek.Poznat je kao majčino čudo, crveni čaj.

Njen cvet, koji se koristi kao lek, ima latice koje opadaju i na najmanji dodir. Nemci su duhovito nazvali ovaj cvet „muška vernost".

Sapunsko drvo je domaća listopadna biljka tropskih i suptropskih regiona. Sapunski plod je plod drveta koje raste u Nepalu i Indiji. Na Istoku su ovaj plod i njegovo dejstvo odavno poznati i na visokoj ceni.

Pasiflora (passiflora) ili Cvet strasti je ekstravagantna penjačica, neobičnih cvetova, veoma laka za gajenje. Cvet pasiflore je prava fotografska zvezda

Crni kumin pripada jednogodišnoj biljci iz porodice Ranunculaceae. Crni kim raste u oblasti Mediterana, Azije i Indije. Mada se isto zove crni kumin nije kim koga najčešće koristite kao začin i koga možete pronaći u svakoj radnji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета