Čestolavica narodni lek za lecenje raznih bolesti, čak i utiče na pobojšanje memorije

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Njen cvet, koji se koristi kao lek, ima latice koje opadaju i na najmanji dodir. Nemci su duhovito nazvali ovaj cvet „muška vernost".

Čestoslavica ( Veronica officinalis ) je izvanredno sredstvo za cišcenje krvi, a samim tim leci i kožne bolesti. Pomešana sa svežim koprivinim vršcima, u stanju je da izleci cak i hronicni ekcem. Raste po vlažnim mestima i šumama do 1.000 m nadmorske visine. Ukusa je gorkog i pomalo oporog. Upotrebljava se biljka u cvetu.

Sadrži tanina, nepoznat alkaloid, nekoliko heterozida , saponozid, gorke materije, manitola, voska, organskih kiselina, etarskog ulja i šecera. Potpomaže i olakšava varenje i rad creva, a sprecava i proliv. Za umne radnike prava je blagodat ako pred spavanje popiju šolju caja od ovog cveta. On jaca memoriju i pomaže protiv vrtoglavice, deluje umirujuce. Otklanja i pojave „blokade memorije".

Njeno polje delovanja se prostire i na reumatske bolesti, gde je vrlo efikasna, leci i pesak u bešici, kao i žuticu. Svež sok takode leci egzeme, a tinktura deluje protiv kostobolje. Ona deluje kao preventiva protiv zakrcenja krvnih sudova i daje telu elasticnost. Caj: 1 kašcicu trave preliti sa 1/4 l kljucale vode i pustiti da odstoji krace vreme. Svež sok: oprati sveže cvetove i još mokre odmah iscediti. Čuva se u boci ufrižideru. Pije se protiv egzema jedna kašicica 2-3 puta dnevno. Tinktura: dve pune kašike veronike u cvetu, usitnjene, staviti u 1 litar rakije i držati na suncu 2 nedelje.

Izvor:herbateka.eu

Čestolavica narodni lek za lecenje raznih bolesti, čak i utiče na pobojšanje memorije

Komentari

  • Od Vesna
  • 2023-10-20 14:04:09

Gde se moze nabaviti ova biljka,cestoslavica?

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ulje od biljke koja se zove žuti noćurak, veoma je korisno protiv raznih kožnih oboljenja, kao što su dermatitis i ekcemi. Ono je delotvorno i kod upale zglobova i vezivnog tkiva (artritis), kao i kod autoimunih bolesti (lupus).

Biljka koja raste na juznoafrickoj visoravni, gde je smatraju za prirodni lek.Poznat je kao majčino čudo, crveni čaj.

Ren ubrzava metabolizam, otklanja umor i podstiče razvoj dobrih bakterija u stomaku.

Nemci ovu biljku zovu i muška vernost jer joj plavičasti cvetići otpadaju na najmanji dodir. U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka sa nežnim ljubičastim ili plavim cvetovima koji se pojavljuju od maja do avgusta.

Koristi se i upotrebljava za lečenje povišenog krvnog pritiska, klimakteričnih tegoba, živaca, pojedinih vrsta epilepsija, čišćenja krvi, zakrečenja krvnih sudova srca a svoju primenu našla je i u podsticanju rada pankreasa, zaustavljanju krvarenja.

Jaborandij se odavno koristi kao biljka u Severnoj Americi. Lokalni ljudi koristi biljku kao prirodno sredstvo za lečenje epilepsije, konfuzije, gonoreje, groznice, gripa, pneumonije, bolesti bubrega, psorijaze, nervoze.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета