Srbija pod organskom proizvodnjom 24.000 hektara

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se poslednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i ističe da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemlje

Nedimović je rekao da se na malim parcelama najveći profit može ostvariti ako se pređe u sistem organskog voća i dodao da je to danas isplativo jer se organska hrana traži ne samo na zapadu, već svuda.

-Sve iznad 200 metara nadmorske visine u Srbiji, zapadna Srbija pogotovo, ali isto tako i istočna, sve može vrlo lako da se konvertuje u organsku poljoprivrednu proizvodnju, da se napravi mnogo veći profit, jer tamo hemije nikad nije ni bilo-, rekao je Nedimović.

Objasnio je da je organska hrana ona koja se dobija bez korišćenja hemijskih sredstava, već isključivo od prirodnih sredstava za zaštitu bilja. ”To je kod nas krenulo da se razvija. Mi danas imamo negde oko 24.000 hektara pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom”, istakao je Nedimović.

Naveo je da su nedavno Slovenci prodali popularnu aplikaciju Kinezima i za taj novac u Banatu kupili više od 4.000 hektara zemlje. ”Oni na 3.800 hektara hoće da uspostave organsku poljoprivrednu proizvodnju. To će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje, ja sam potpuno ubeđen u čitavoj Evropi”, rekao je Nedimović.

Kaže da je u poslednje vreme upoznao dosta IT stručnjaka koji su uložili u poljoprivredu.

Agroinfo.rs/tanjug

Srbija pod organskom proizvodnjom 24.000 hektara

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета