EU zaštitila geografsko poreklo Goranskog meduna

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Evropska unija objavila je da je oznaku geografskog porekla dodelila proizvodu Goranski medun – medu iz Hrvatske.

Taj naziv proizvoda upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla, te je sad zaštićen na području cele EU. Goranski medun je 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Evropskoj uniji.

Goranski medun je med kojeg na području Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske doline proizvode pčele autohtone rase sive pčele (Apis mellifera carnica) od medne rose.

Medna rosa je slatki sok koji se u povoljnim uslovima najčešće javlja na četinarskom i listopadnom drveću, a „delo“ je raznih insekata, lisne i štitaste vaši.

Prikupljenoj mednoj rosi pčele dodaju vlastite specifične materije, izdvajaju vodu i skladište u ćelije saća do sazrevanja meduna.

EU zaštitila geografsko poreklo Goranskog meduna

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

EU je na kraju 2020. imala na snazi 150 mera trgovinske zaštite, ali je Evropska komisija prvi put kao ozbiljan izazov za kompanije u bloku uočila novu vrstu subvencija koje daju treće zemlje u formi prekogranične finansijske podrške.

Nemačka je najveći proizvođač piva u EU, Holandija najveći izvoznik, a Francuska najveći uvoznik, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata. Isto istraživanje ukazuje da je najveći rast u proizvodnji zabeležila Slovačka, a Hrvatska najveći pad

Između 2007. i 2018. godine, prosečni prihod gazdinstva u Evropskoj uniji je porastao, dostigavši 35.300 evra. Međutim, mogu se uočiti značajne razlike širom EU i na osnovu vrste proizvodnje, pola, starosti i nivoa stručnosti nosilaca gazdinstava, kao i menadžera.

Izrada Nacionalnog programa ruralnog razvoja za period 2021-2024.godine. zvanično je započeta 10.06.2021.godine u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tom prilikom je održan sastanak radne grupe koja je oformljena u cilju izrade ovog programa.

Poljoprivredne subvencije EU i dalje se zloupotrebljavaju širom centralne i istočne Evrope (CEE), uprkos brojnim pokušajima Evropske komisije da to spreči, pokazao je jedan izveštaj.

Poljoprivredni sektor EU pokazao je otpornost tokom krize kovid-19, navodi se u izveštaju koji je objavila Evropska komisija i koji sadrži detaljan pregled najnovijih trendova i daljih izgleda za poljoprivredno-prehrambeni sektor.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета