EU uvela 150 mera zaštite od nepoštene trgovine

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

EU je na kraju 2020. imala na snazi 150 mera trgovinske zaštite, ali je Evropska komisija prvi put kao ozbiljan izazov za kompanije u bloku uočila novu vrstu subvencija koje daju treće zemlje u formi prekogranične finansijske podrške.

Od 150 mera trgovinske zaštite, što je za deset više nego na kraju 2019. godine, 128 su bile antidamping, 19 mere protiv subvencija i tri zaštitne mere.

Sistem zaštite preduzeća iz EU od dampinškog i subvencionisanog uvoza dobro je funkcionisao i tokom 2020, i to zahvaljujući odlučnoj i inovativnoj primeni instrumenata trgovinske zaštite uprkos praktičnim izazovima koje je donela pandemija bolesti kovid-19. To je deo nove trgovinske strategije Evropske komisije, u okviru koje EU odlučnije brani svoje interese od nepoštenih trgovačkih praksi.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije i poverenik za trgovinu Valdis Dombrovskis izjavio je:

- Uniji su potrebni efikasni instrumenti koji će nas zaštititi od nepoštenih trgovinskih praksi. To je jedan od temelja naše nove strategije kojom gradimo otvorenu, održivu i odlučnu trgovinsku politiku. Tokom pandemije bolesti kovid-19 nastavili smo efikasno da upotrebljavamo svoje instrumente trgovinske zaštite, poboljšali smo praćenje i realizaciju te rešavali nove oblike subvencionisanja koje primenjuju treće zemlje. Trgovinskim partnerima nećemo dopuštati zloupotrebu instrumenata trgovinske zaštite te ćemo i dalje podsticati svoje izvoznike koji su pogođeni takvom praksom. Veoma je važno da se naša preduzeća i njihovi radnici i dalje mogu pouzdati u snažne instrumente trgovinske zaštite koji ih štite od nepoštenih trgovinskih praksi.

Na kraju 2020. u Uniji je bilo na snazi 150 mera trgovinske zaštite, što je u skladu s nivoom aktivnosti iz prethodnih godina, iako je krajem 2020. zabeleženo povećanje broja prijavljenih slučajeva. Osim toga, Komisija se prvi put uhvatila u koštac s novom vrstom subvencija koje dodeljuju treće zemlje – prekograničnom finansijskom podrškom– koja je bila ozbiljan izazov za preduzeća iz EU.

U području zaštite trgovine tokom 2020.  Evropska komisija ističe sledeće:

Nastavak vrlo aktivnog delovanja EU u području trgovinske zaštite

Zbog pandemije bolesti kovid 19 Komisija je brzo uvela privremene izmene svojih radnih procesa, naročito u pogledu poseta radi provere na licu mesta. To joj je omogućilo da nastavi da primenjuje instrumente prema najvišim standardima bez smanjenja intenziteta aktivnosti. Na kraju 2020. među 150 mera trgovinske zaštite na snazi u EU (što je 10 više nego krajem 2019.) bilo je 128 antidampinških, 19 antisubvencijskih i tri zaštitne mere.

Komisija je 2020. pokrenula:

15 istraga, u poređenju sa 16 istraga 2019., i odredila 17 privremenih i konačnih mera, u poređenju s 15 mera 2019.
28 preispitivanja, u poređenju s 23 prethodne godine.
Najviše EU mera trgovinske zaštite odnosi se na uvoz iz:

Kine (99 mera)
Rusije (9 mera)
Indije (7 mera)
SAD-a (6 mera).

Suočavanje s novom vrstom subvencija

Komisija je 2020. pojačala svoje delovanje protiv subvencija koje odobravaju treće zemlje. Konkretno, nametnula je kompenzacijske takse na prekograničnu finansijsku podršku koju je Kina dodeljivala preduzećima u kineskom vlasništvu koja proizvode tkanine od staklenih vlakana i proizvode od beskonačnih filamentnih staklenih vlakana, a sedište im je u Egiptu i iz njega izvoze u EU.

Drugim rečima, Komisija se prvi put uhvatila u koštac s prekograničnim subvencijama koje neka zemlja dodeljuje preduzećima koja se nalaze u trećoj zemlji i iz nje izvoze u EU.

Podrška i zaštita izvoznika iz EU-a koji su na izvoznim tržištima suočeni s istragom radi zaštite trgovine

I 2020. pokazalo se koliko je važno pratiti mere trgovinske zaštite koje preduzimaju treće zemlje. Broj mera trgovinske zaštite koje su na snazi u trećim zemljama (178 mera), a utiču na izvoznike iz EU, dostigao je najviši nivo otkad je Komisija počela pratiti tu aktivnost. Osim toga, 2020. povećao se i broj pokrenutih predmeta: bilo ih je 43, u poređenju s 37 prethodne godine.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

EU uvela 150 mera zaštite od nepoštene trgovine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Evropska unija objavila je da je oznaku geografskog porekla dodelila proizvodu Goranski medun – medu iz Hrvatske.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета