MED OD PAULOVNIJE: kod nas gotovo nepoznat, u Kini se proizvodi više od 2000. godina

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Drvo paulovnije je na našim prostorima poznato kao drvo za ogrev ili građu. Manje je pak poznato da se od cvetova ove biljne vrste može proizvoditi kvalitetan i zdrav med.

Paulovnija, ili brzorastuće drvo, poreklom je iz Kine i sve je prisutnije na našim prostorima. Izuzetno je pogodno za ogrev jer ima visoku kalorijsku vrednost i smatra se visokokvalitetnim materijalom za izradu muzičkih instrumenata i u oblasti građevinarstva. Lišće ove vrste drveta se koristi za ishranu stoke, a manje je poznato da je cvet paulovnije vrlo medonosan i moguća je proizvodnja izuzetno kvalitetnog meda. Na ovaj način je omogućeno potpuno iskorišćavanje ove biljne vrste.

Kod nas nepoznat, u Kini se med od paulovnije proizvodi više od 2000 godina i čini 90% njihove ukupne proizvodnje ovog eliksira. Istraživanjem se došlo do zaključka da 1 ha odrasle paulovnije daje nešto malo iznad 1000 kg meda. Ovi podaci nisu potpuno precizni jer i dalje nema potpuno tačnih informacija kada je proizvodnja meda kod nas u pitanju.

Paulovnija cveta pre bagrema pa se na taj način produžava sezona paše. Njeni cvetovi su lepi i mirisni, bogati nektarom i bioaktivnim antioksidansima. Korisno je znati da je sasvim opravdano koristiti sadnice dobijene iz semena i reznica ako se paulovnija gaji samo radi proizvodnje meda.

Med od paulovnije je kvalitetan, svetao, aromatičan, po boji se može uporediti sa bagremovim medom. Lekovit je i može da pomogne u lečenju bronhitisa i drugih respiratornih bolesti, a takođe i da poboljša rad žuči i jetre i probave uopšte.

Agroinfo.rs

MED OD PAULOVNIJE: kod nas gotovo nepoznat, u Kini se proizvodi više od 2000. godina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sa hladnijim vremenom dolaze i prehlade, a ova tri sirupa koja se lako prave ća vam pomoći da se sa njom lakše izborite.

Prženu hranu lekari i nutricionisti ne preporučuju, ali postoji nekoliko trikova koje možete iskoristiti kako bi vaš obrok bio zdraviji.

Predstavljamo vam jednostavan napitak od samo dva sastojka koja već imate u svojoj kuhinji, a koji će vam pomoći da se za kratko vreme rešite cigareta.

Voće i povrće je izuzetno važno za dobro zdravlje, ali postoje vrste koje nikako ne bi trebalo konzumirati, jer značajno mogu naštetiti imunitetu.

Uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, Naučni institut za Veterinarstvo "Novi Sad" u decembru će organizovati stručni seminar pod nazivom „Pretnje koje ugrožavaju opstanak medonosne pčele“.

Društvo pčelara Smederevo organizuje 27. novembra 2021. godine XII Savetovanje pčelara podunavskog okruga. Svečano otvaranje planirano je za 10 časova.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета