SAVETI ČUVENOG PČELARA: Ovo su načini da saznate da li je med PRAVI

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

S obzirom na to da se kupci često dovode u zabludu po pitanju kvaliteta meda, akreditovani pčelar i apiterapeut Žarko Stepanović otkriva kako razlikovati pravi od lažnog meda.

- Hronične respiratorne bolesti, probavne, sve moguće bolesti leči. Med je jako dobar pre svega za kardiovaskularna oboljenja, cirkulaciju, za poboljšanje pamćenja, za probavni sistem. Dobar je i za spoljnu upotrebu. Ako se opečete, medom to natapkajte, ali obavezno med smočite kako bi se oslobodile lekovite materije - rekao Stepanović, apreneo portal slobodnadalmacija.hr.

Pčelar je dao savete i kako razlikovati pravi med od falsifikata. Iako je ovo vrlo teško, ipak je moguće. 

- Postoji jedna hemijska metoda, ona je najpouzdanija. Trećina meda stavi se u teglicu s dve trećine alkohola metanola, to se izmućka. Ako na površini teglice nema nikakvih primesa, onda je to čist med, ako se pojavi bilo kakva sumnjiva materija, onda je falsifikat. Med može biti i toksičan. Problem je u tome što se pčele leče neodgovarajućim lekovima. Postoje pčelinje bolesti koje treba lečiti odgovarajućim lekovima, pravim dozama, a nažalost, još uvek se kod nas upotrebljavaju neki nedozvoljeni lekovi i med postaje toksičan.

Kao što već znamo, med je izuzetno zdrav i preporučuje se njegova svakodnevna konzumacija. Na kraju krajeva, ne zovu ga za džabe "hrana bogova".

Agroifo.rs

SAVETI ČUVENOG PČELARA: Ovo su načini da saznate da li je med PRAVI

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Deca bi sa pet godina trebalo da znaju mnoge korisne stvari koje se posebno tiču njihove svakodnevne bezbednosti.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета