Srbija izvezla 2.700 tona meda na tržište EU u 2020.godini

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović izjavio je da Srbija prosečno godišnje izveze do 3.000 tona meda u vrednosti od osam do 12 miliona evra.

Prošle godine bagremova paša je bila veoma loša, a prinos bagremovog meda, koji je izvozni brend Srbije bio je manji za čitavih 90 odsto. 

On je istakao da je zbog smanjene ponude proizvođačka cena meda dostigla neverovatnih 6,71 evro po Kilogramu.

Najveći kupci meda iz Srbije su Italija, Austrija, Nemačka, Francuska i Belgija. Naš med je veoma cenjen i tražen u tim zemljama i s obzirom na potencijal tih tržišta, izvoz bi mogao biti znatno veći, dodao je Živadinović.

U Srbiji ima 15.000 pčelara sa 1,3 miliona košnica registrovanih kod Uprave za veterinu Ministarstva za poljoprivredu. Prosečni godišnji prinosi kreću se između šest do 12.000 tona meda. 

Srbija je apsolutni rekorder po broju košnica po glavi stanovnika, međutim prinosi nisu veliki, pre svega zbog meteoroloških neprilika, poput prošlogodišnjih, kada je zbog lošeg vremena propala celokupna bagremova paša, kazao je Živadinović.

On je rekao da je novootvoreni pogon za otkup Naš med u Rači kod Kragujevca, u koji je investirano više od milion evra, već ostvario prvi cilj – uspostavljanje tržišne cene meda i momentalna isplata.

Obezbedili smo sigurnost cene i sigurnost plaćanja. Prvi put ove godine u potpunosti smo ispratili rast cene meda na evropskom tržištu, a pored toga svaki med koji se otkupi za izvoz plaća se pčelaru pre preuzimanja, istakao je Živadinović i upozorio da u prodaji i dalje postoje falsifikati čija je cena od 500 do 600 dinara.

Takve cene su jasno upozorenje da se radi o falsifikatu, jer ako je proizvođačka cena 800 dinara kako neko može med da prodaje za 500 ili 600 dinara. Realna cena meda sa porezima, trgovačkom, maržom i transportom je između 1.500 i 1.800 dinara, rekao je Živadinović.

Izvor:danas.rs

Srbija izvezla 2.700 tona meda na tržište EU u 2020.godini

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica

Izvoz borovnica i brusnica iz Srbije porastao je 32 puta od 2015. do 2022. godine i sa vrednošću izvoza od 27 miliona evra Srbija se nalazi na 16. mestu u svetu po izvozu ovog bobičastog voća. Više od 27 miliona evra za izvoz.

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета