Suncokretov med – zdrava i pomalo zaboravljena namirnica

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Suncokretov med je vrsta meda zlatnožute boje i sveže, vočkaste, nežne arome, umerene slatkoće. Ova zdrava namirnica je pogodna za svakodnevnu upotrebu i sa sobom donosi niz koristi našem organizmu.

Ovaj med je umereno slatkog ukusa bez prisustva gorkih nota u završnici i na taj način ćete najlakše prepoznati da li je med pravi ili ne. Što se brže obavi proces kristalizacije, med je nutritivno vredniji. Ovaj proces se dešava relativno brzo, 3-6 nedelja nakon vrcanja, a razlog tome je visok sadržaj polena i nizak sadržaj saharoze.

Suncokretov med se u mnogim evropskim zemljama sa razvijenom gastronomskom kulturom itekako traži zbog svog bogatog sastava, a na prostorima bivše Jugoslavije se, zbog dezinformacija još od pre nekoliko decenija, među potrošačima slabo ceni. To je dovelo do loše reputacije ove vrste meda što je sveukupno uticalo i na tržišnu cenu.

Lekovita svojstva suncokretovog meda

Brojna su dokazana lekovita svojstva meda od suncokreta. Poseduje, poput ostalih vrsta medova, antimikrobna svojstva kao i posebno dobre profilaktičke i hranljive osobine. Odličan je za čišćenje creva i detoksikaciju organizma, protiv nazeba i gripa, za rast kose i tretman patoloških stanja kože i sluznice. Koristi se u apiterapiji i kao lek za spastičnu opstipaciju.

Od svih ostalih vrsta medova, suncokretov je najbogatiji materijama koje su potrebne ljudskom organizmu zahvaljujući visokom sadržaju polena.

Agroinfo.rs

Suncokretov med – zdrava i pomalo zaboravljena namirnica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Namirnice koje nam se najčešće plasiraju kao izuzetno zdrave ne moraju nužno to biti. Upravo je to slučaj i sa braon pirinčem, koji ako se jede u velikim količinama može dovesti do kontaminacije toksinom koji se u njemu sadrži.

U Srbiji je u toku masovno uginuće pčela, do sada je stradalo više od 50 odsto društava, a uzrok je, verovatno, prošlogodišnja suša i nedostatak polena zbog čega su loše hranjene tokom perioda odgajanja „zimskih“ pčela, rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Izveštaji o masovnom uginuću pčela i praznim košnicama stižu iz skoro svih krajeva Srbije. Pomor je ponegde i sto odsto

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета