Правилно наклијавање и употреба сеченог кромпира за садњу

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Многи произвођачи секу млади кромпир на само два окца, што може да буде веома ризично, посебно ако се он посади у лоше припремљено земљиште и ако су неповољни услови током ницања. Проверите савете како да то исправно урадите.

При садњи кромпира, а посебно у производњи семенског кромпира, не препоручује се сечење кртола. Међутим, уколико се укаже потреба за тим, неопходно је испоштовати одређена правила.

Кртоле треба сећи по уздужној оси, како би приближно једнак број окаца био на обе половине кртоле јер у супротном добиће се знатно мањи број клица на делу до пупка. Овај поступак требало би да се обави на пет до десет дана пре садње, како би пресек био пресвучен слојем плуте ("зарастао"). Након 12 - 18 сати после сечења при оптималној температури и влажности ваздуха ствара се заштитна опна, која штити кртолу од продора патогена. Уколико се изврши садња свеже пресечених кртола, оне постају одлична подлога за развој многих микроорганизама. Неки произвођачи секу наклијале кртоле, а неки их након сечења наклијавају. Температура у просторији где се чувају сечене кртоле треба да буде 15 - 20°Ц, а влажност ваздуха да износи 60 - 85%. Многи патогени врло лако се преносе током процеса сечења кртола па је због тога веома важно да се нож добро дезинфикује у раствору алкохола или на отвореном пламену. У крајњем случају, добро је повремено нож опрати под млазом текуће воде.

Предност садње наклијалих кртола је брже и равномерније ницање
Многи произвођачи секу млади кромпир на само два окца, што може да буде веома ризично, посебно ако се он посади у лоше припремљено земљиште и ако су неповољни услови током ницања. Сечен кромпир претрпи тзв. "позитиван стрес", услед чега почне раније да клија, раније ствара кртоле и има краћи вегетациони период, што је од великог значаја нарочито у производњи младог кромпира или при садњи на растреситом тлу.

За садњу треба користити правилно наклијале или ненаклијале кртоле. Предност садње наклијалих кртола је што брже и равномерније ничу, биљка има бржи почетни пораст и развој кореновог система и тако умањује могућност инфекције клице паразитима, проузроковачима пламењаче и других обољења. Наклијавање кртола може да се обавља у клијалиштима у којима је релативна влажност ваздуха веома висока (92 - 95%) и која су довољно осветљена. Кромпир се ређа у дрвене или пластичне сандучиће, који се потом стављају у два реда.


Водити рачуна о температури просторије


Пре процеса наклијавања, потребно је гајбу и просторију дезинфиковати неким фунгицидом. Наклијавање треба да почне најмање месец дана пре планиране садње, у просторији у којој је потпуни мрак и влажност треба да се креће од 85 - 95%. Температура ваздуха у првој недељи треба да буде 12 - 15°Ц, у другој и трећој око 17°Ц, а у последњој недељи 10 - 12°Ц. Од момента активирања клица осветљеност просторије треба повећати, како би се спречило издуживање и етиолираност клица. Као извор светлости може да се користи природна или вештачка светлост. Гајбе треба повремено ротирати, да би све кртоле добиле приближно исту количину светлости. Просторију у којој се врши наклијавање треба повремено проветрити због повећане концентрације угљен диоксида.

Правилно наклијале кртоле треба да имају чврсте клице, дужине 10 - 15 милиметара и да су интензивно пигментисане. Кртоле које су болесне и које имају неправилно развијене клице, треба одстранити, како током производње не би дошло до појаве празних места. Добро и правилно наклијан кромпир може да се чува две до четири недеље пре садње. Уколико се не врши процес наклијавања, дуге бледе клице треба одломити до краја. За садњу кромпира аутоматским садилицама, прикладно је користити кртоле са тек активираном клицом величине два до четири милиметра.

Izvor: agroklub.rs

 

Правилно наклијавање и употреба сеченог кромпира за садњу

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Veoma je cenjen jer obiluje nutrijentima i ima visoku hranjivu vrednost. Dobra je zamena za meso u vreme posta jer 100g mung pasulja sadrži 25g proteina.

Можда до сада нисте имали прилике да се сретнете са овом врстом, односно величином поврћа, али оно свакако изазива све веће интересовање код произвођача. То су заправо млади изданци поврћа већи од клица, а опет мањи од расада.

Клице одређених култура нису толико заступљене у нашој свакодневној исхрани а представљају богат извор витамина и минерала поготову у зимском периоду. Лако се гаје, не изискују велика улагања а у даљем тексту сазнајте од којег семена можете да производите клице и како да то изведете на врло једноставан начин.

Бруцелоза је болест која се примарно јавља код животиња, а људи се најчешће инфицирају преко животиња (зооноза).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета