Ptičiji grip potvrđen u Srbiji: Evo u kojim područjima treba zatvarati živinu radi sprečavanja širenja zaraze

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Virus avijarne influence (pottipa H5N8) čije je prisustvo potvrđeno kod uginulih labudova na području Beograda ne prenosi se sa zaraženih ptica na ljude, ali se može preneti na domaću živinu i prouzrokovati velike ekonomske štete.

Prisustvo virusa potvrđeno je kod uginulih labudova 01.10. 2021. godine na teritoriji opštine Zemun,  06.10.2021. kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, opština Palilula, na širem području grada Beograda, saopšteno je iz Uprave za veterinu.

Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti. U skladu sa Rešenjem, zaraženim područjem se smatra krug od najmanje 3 kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice.

Potvrđeno je da se virus sa zaraženih divljih ptica ne prenosi na ljude, ali se može preneti na domaću živinu i izazvati velike gubitke. Osnovne preventivne mere koje se mogu sprovesti da ne bi došlo do širenja virusa su zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine, podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima, kontrola zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama.

Obavezno je prijavljivanje nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru svakog slučaja uginuća divljih ptica ili povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu.

Za vreme trajanja mera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu koji su za to namenjeni, a zabrenjeno održavanje bilo kakvih sajmova ili manifestacija živinskih proizvoda sa zaraženog područja.

Sve dodatne informacije u vezi sa ovom temom se mogu naći na sajtu Uprave za veterinu.

Agroinfo.rs

 

Ptičiji grip potvrđen u Srbiji: Evo u kojim područjima treba zatvarati živinu radi sprečavanja širenja zaraze

Komentari

Hormones are more likely to shorten your life, not lengthen it purchasing cialis online Monitor for abnormal prolongation of the PR interval or other signs of excessive pharmacologic effects see OVERDOSAGE

  • Od cgXIAF
  • 2023-07-06 16:48:31

what happens if a woman takes propecia Ritemed Captopril is used alone or together with other medicines to treat high blood pressure hypertension

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasti u Mađarskoj ubile su više od 91.000 pataka nakon što su objavile izbijanje teškog virusa ptičjeg gripa (H5N1) na farmi u blizini rumunske granice, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Ptičiji grip hara Evropom, a u Francuskoj je od novembra prošle godine uništeno više od 13 miliona komada živine zbog ove pošasti.

Određena sela u opštiniama Sečanj i Zrenjanin proglašena su za zaražena područja zbog pojave ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence kod divljih ptica. Ovo je potvrđeno portalu zrenjaninski.com u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Arizonoza je akutno i hronično oboljenje najčešće kod ćurića, ali se može javiti i kod pilića ili odraslih jedinki, mada su takvi slučajevi ređi. Ovo oboljenje je ranije bilo poznato pod nazivom Paracolon infection.

Mađarska je prijavila izbijanje visoko patogenog virusa ptičijeg gripa H5N1 na dve farme, što je uslovilo masovno ubijanje životinja kako bi se sprečila katastrofa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета